U trendu

Kinezi vole da kupuju dresove NBA penzionera

Rukovodstvo NBA kontaktiralo je Stejt dipartment sa namerom da joj se pojasni najnovija odluka Donalda Trampa, predsednika SAD, po kojoj stanovnici sedam, pretežno muslimanskih zemalja, u naredna tri meseca neće moći da dobiju američku vizu.

U najjačoj košarkaškoj ligi na svetu igraju dvojica Sudanaca – Luol Deng u L. A. Lejkersima dok je Ton Mejkerver član Milvokija – a ova država je na crnoj listi. Istina, obojica imaju dvojno državljanstvo: Deng od 2006. englesko, a Mejkerver od 2002. australijsko. Baksi su pre tri dana igrali u Torontu, a Mejkerver je bez problema prešao kanadsko-američku granicu pokazujući australijsku putnu ispravu.

Na univerzitetima i koledžima SAD ima nekoliko perspektivnih igrača iz Sudana na koje NBA računa da mogu da konkurišu za draft. U ovom trenutku nije jasno da li oni smeju da napuštaju teritoriju SAD, tj. da li bi im bio dozvoljen ponovan ulazak.

I dok je Tramp i u predizbornoj kampanji, ali i kada je izabran,  u prvi plan isticao da će prema Kini imati neuporedivo oštriji odnos od prethodne američke administracije, NBA zvezde su već odavno „osvojile“ Kinu.

Reč je o prodaji dresova NBA asova u ovoj zemlji, a ono što je zanimljivo jeste da „prvoborci“ nisu aktuelni asovi već „penzioneri pod obručima“, ali sa zvezdanim „minulim radom“.

Na listi petnaest najboljih „prodavaca“ u periodu septembar 2015 – oktobar 2016 broj jedan je Kobi Brajant, na poziciji broj tri je Majl Džordan, na petom i šestom mestu su Alen Ajverson i Tim Dankan, dok je 12. Trejsi Mekgrejdi.

Između onih koji više nisu na parketu plasirali su se Stefon Kari (2), Lebron Džejms (4), Rasel Vestbruk (7), Džejms Harden (8), Kevin Durant (9), Kajri Irving (10), Kris Pol (11), Dvejn Vejd (13), Klej Tompson (14) i Karmelo Entoni (15). Od opreme za timove najviše su na ceni artikli L. A. Lejkersa, Golden stejta, Klivlenda i Čikaga.

A današnji takmičarski dan obeležila je pobeda Golden stejta u odmeravanju sa L. A. Klipersima izražena čak sa 46 poena razlike (144:98). Blistao je Stefon Kari koji je sedamnaesti put u karijeri u trećoj četvrtini postigao 20 ili više koševa.

Protiv „jedrenjaka“ on je u ovom periodu dao 25 poena šutirajući 11-8 (pet „trojki“) uz šest skokova i tri asistencije. Od starta šampionata 2016/17 Kari u trećoj deonici prosečno postiže 9,6 poena, a prvi sledeći je Harden sa 8,5.

Na kraju meča statistika dvostrukog uzastopnog MVP-ija lige izgledala je ovako: 43 koša, šut 23-15, za tri poena 15-9, devet skokova i šest asistencija. A uvertira za eksploziju u trećem periodu bio je, sa zvukom sirene koja je označila poluvreme, pogođen šut sa polovine terena.

Kako prvenstvo odmiče Kari je sve bolji ali teško da će mu sjajne partije biti dovoljne za hvatanje priključka u ovogodišnjoj MVP trci pošto duet Vestbruk – Harden ne posustaje. Od ukupno 58 ovosezonskih „tripl – dabl“ učinaka Vestbruk je zabeležio 23, a Harden 14. Iza njih su Lebron Džejms (pet), Drejmond Grin (tri), Janis Adetokunmbo i Džulijus Rendal (dva), dok po jedan „trostruko-dvostruko“ imaju Kris Pol, Radžon Rondo, Mark Gasol, Nikolas Batum, Tim Frejzer, Karl Entoni Tauns, Demarkus Kazins, Malkom Brogdon i Kevin Durant.

U ostalim mečevima postignuti su ovi rezultati: Šarlot (Voker 26 poena i sedam asistencija, Batum 19 koševa i po sedam skokova i asistencija) – Sakramento (Kazins 35 koševa, 18 skokova, četiri dodavanja) 106:109, Majami (sedma uzastopna pobeda Hitsa, Dragić 23 poena) – Detroit (Dramond 17 koševa i 20 skokova, Boban Marjanović nije igrao) 116:103, Milvoki (Adetokunmbo 21 koš po šest skokova i asistencija) – Boston (Tomas 37 poena i osam asitencija) 108:112 (produžetak), Golden stejt – L. A. Klipers (Grifin 20 poena, Pol još uvek povređen) 144:98, Juta (Hud 20 koševa, Gober 15 poena i devet skokova) – Memfis (Rendolf 28, Konli 23, a M. Gasol 18 koševa) 95:102, Feniks (Bledso rekordnih 41 poen uz osam asistencijai šest skokova) – Denver (Galinari 32 poena, Farid 21 koš i 13 skokova, Nelson 17 koševa i šest asistencija, Nikola Jokić će propustiti najmanje još jedan susret zbog lakše povrede kuka) 112:123, Minesota (Tauns 37 poena i 13 skokova, Nemanja Bjelica za 13 minuta tri koša i jedna asistencija) – Bruklin (B. Lopez 25 poena i sedam skokova) 129:109.

Ako bi plej-of počeo danas parovi 1. kola bili bi, Istočno udruženje: 1. Klivlend – 8. Šarlot, 2. Toronto – 7. Čikago, 3. Boston – 6. Indijana, 4. Atlanta – 5. Vašington. Zapadno udruženje: 1. Golden stejt – 8. Denver, 2. San Antonio – 7. Memfis, 3. Hjuston – 6. Oklahoma, 4. L. A. Klipers – 5. Juta.

(Ratko Pavlović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar