U trendu

KK Partizan pre 29 godina osvojio titulu evropskog šampiona

Košarkaški klub Partizan osvojio je na današnji dan pre 29 godina titulu evropskog šampiona, pobedom protiv Huventuda čuvenom trojkom Aleksandra Djordjevića u poslednjim trenucima utakmice.

Partizan je 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu pobedio španski Huventud sa 71:70.

Par trenutaka pre ključnog momenta, Slaviša Koprivica je dodao loptu Djordjeviću koji je došao na protivničku polovinu terena, naskočio i uputio šut vredan ulaska crno-belih u istoriju i šut koji je doneo najveći uspeh domaće klupske košarke.

„I danas, 29. godina kasnije, Partizan, Beograd, Srbija i Evropa pamte svoje heroje. I danas, Partizan je večno zahvalan svojim domaćinima iz Fuenlabrade, mesta u kojem su se članovi našeg kluba osećali kao kod kuće. I danas, ne bledi sećanje na jednu istanbulsku noć i trnovit put koji su crno-beli prevalili dok nisu stigli na evropski tron“, navodi se u saopštenju Partizana.

„I danas, to je priča iz koje će mnoge generacije imati šta da nauče. O ljubavi, posvećenosti, profesionalizmu, ludoj mladalačkoj energiji i napornom radu koji je doneo trofej prvaka Evrope u Humsku ulicu, gde se i danas nalazi“, dodaje se.

Mladu ekipu Partizana, koja je u proseku bila stara 21,7 godina, sa klupe je predvodio Željko Obradović. Crno-beli su u sezoni 1991/92. zbog sankcija odigrali samo jednu utakmicu u Beogradu, a sve ostale mečeve kao domaćini igrali su u Fuenlabradi.

Za Partizan su igrali Aleksandar Djordjević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mladjan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Kako su istakli crno-beli, u sezoni 2021/22, 30 godina nakon najvećeg uspeha u klupskoj istoriji, košarkaši Partizana će nositi opremu „posvećenu sezoni podviga koja je krunisana na današnji dan 1992. godine“.

„Sa ponosom se sećamo najvećeg uspeha u istoriji KK Partizan i srpske klupske košarke. Uspeha koji inspiriše i obavezuje da, bez obzira na okolnosti, uvek stremimo ka najvišim ciljevima. Čestitke svima koji su učestvovali i koji današnji dan slave“, napisao je na Tviteru predsednik Partizana Ostoja Mijailović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.