U trendu

Košarkaši kreću ka Riju

Kalendar takmičenja je ove godine bio nemilosrdan prema najboljim košarkašima Srbije. Odmah po završetku naporne sezone počinju pripreme za olimpijski kvalifikacioni turnir koji će se od 4. do 9. jula održati u Kombank areni. Država je obezbedila 2,5 miliona evra da Beograd dobije organizaciju takmičenja, a sada je na selektoru Aleksandru Đorđeviću i njegovim izabranicima da savladaju sve protivnike u četiri utakmice i posle 2004. izbore plasman na Igre, prvi put od kako je Srbija nezavisna i bore za medalju posle 20 godina.

Put neće biti ni malo lak. Vodi preko Angole i Portorika u grupnoj fazi, a obe selekcije imaju dugu i bogatu košarkašku tradiciju. Česti su učesnici najvećih takmičenja, višestruki kontinentalni prvaci. U polufinalu i finalu mogući protivnici su Japan, Češka, sa Veselim, Satoranskim i Šilbom i neugodna Letonija, bez obzira na izostanak Porzinginsa i Davisa Bertansa, a samo pobenik turnira izboriće olimpijsku vizu. Đorđević računa na 16 igrača, najboljih koje u ovom trenutku imamo. Realno, može da sastavi jači tim od onog koji je osvojio srebrnu medalju na Svetskom kupu 2014 i bio četvrti na kontinentalnom prvenstvu, prošle godine, sa Marjanovićem i Jokićem pod košem. To, bez obira na kvalitet konkurenata, uz domaći teren, favorizuje naš tim kome bi cilj trebalo da bude medalja na najvećoj sportskoj smotri.

Vremena za pripreme je malo, a već danas na početku priprema selektor će se suočiti sa problemima. Bjelica ima upalu nerva na nozi i van treninga je, Marković je nedavno sanirao povredu zbog koje nije igrao od decembra, Mačvan, Kalinić i Bogdanović su sezonu završili pre dva dana, kao i Zagorac, a Teodosić, Simonović, Jović, Gudurić i Dangubić koji dan pre. Ipak, kvalitet i motiv igrača ohrabruju, pre svih kapitena Miloša Teodosića koji je iz sedmog puta osvojio Evroligu, a karijeru želi da kruniše olimpijskom medaljom.

– Ovoj generaciji nedostaje još učešće na olimpijskim igrama i daćemo sve od sebe da to i ostvarimo. Očekuje nas jak turnir i nezgodni protivnici, ali mislim da smo kadri da se izborimo za put u Rio i tamo borimo za medalju – rekao je Teodosić.

Do početka kvalifikacija reprezentaciju očekuju tri provere, u Parizu 21 juna protiv Francuske, revanš u Beogradu 25. juna i sa Grčkom, takođe u Kombank areni 28. juna.

Đorđevićevih 16 aduta:  Miloš Teodosić, Stefan Marković, Stefan Jović, Nemanja Nedović, Marko Gudurić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Dangubić, Marko Simonović, Nikola Kalinić, Rade Zagorac, Milan Mačvan, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić, Miroslav Raduljica, Nikola Milutinov, Boban Marjanović.

BEOGRAD – Grupa A: Srbija, Angola, Portoriko. Grupa B: Japan, Češka, Letonija.

MANILA – Grupa A: Turska, Senegal, Kanada. Grupa B: Francuska, Novi Zeland, Filipini.

TORINO – Grupa A: Grčka, Meksiko, Iran. Grupa B: Tunis, Hrvatska, Italija.

Po dve najbolje ekipe iz svake grupe plasiraće se u polufinale, a u Brazil će samo pobednici turnira.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.