U trendu

Košarkaši Srbije u drugom šeširu pred žreb za SP

Košarkaška reprezentacija Srbije biće u drugom šeširu za žreb grupne faze Svetskog prvenstva koje je na programu 29. aprila u Manili, saopštila je danas Fiba.

Srbija je u šeširu sa Francuskom, Slovenijom i Litvanijom, što znači da sa njima neće moći da se sastane u grupnoj fazi.

Ukupno postoji osam šešira sa po četiri selekcije, koje su raspoređene na osnovu Fiba rang-liste, osim Filipina koji su se kao domaćini našli u prvom šeširu.

Tri reprezentacije domaćina – Filipini, Indonezija i Japan – iako Indonezija ne učestvuje na Svetskom prvenstvu, dobile su pravo da biraju po jednu selekciju koja će igrati u grupnoj fazi u njihovoj zemlji.

Filipini su izabrali SAD, u Indoneziji će igrati Kanada, dok je Japan izabrao Sloveniju, što znači da Srbija sigurno neće igrati u Okinavi.

Ekipe iz prvog, trećeg, petog i sedmog šešira biće raspoređene u grupe A, C E i G, a timovi iz drugog, četvrtog, šestog i osmog biće u grupama B, D F i H.

Filipini će biti domaćini četiri grupe, po dve u Pasaju (A i B) i Kezon Sitiju (C i D), Okinava će ugostiti reprezentacije iz Grupa E i F, dok će se Grupe G i H igrati u Džakarti.

Po geografskim pravilima, ne može biti više od jedne ekipe iz Azije, Afrike i Amerike u istoj grupi, dok svaka grupa mora da ima obavezno jednu, ali maksimalno dve selekcije iz Evrope.

Dakle, iz šešira tri Grčka, Italija i Nemačka ne mogu da budu u istoj grupi sa Španijom iz šešira jedan, odnosno Brazil ne može u grupu sa SAD.

Letonija i Gruzija iz šešira šest ne mogu u grupu gde će već biti dva evropska tima, pošto šešir dva čine Francuska, Srbija, Slovenija i Litanija, dok je Crna Gora u šeširu četiri.

Filipini su automatski smešteni u Grupu A, a SAD kao komercijalni partner u Grupu C. Japan je u Grupi E, a Slovenija automatski u Grupi F, dok je Kanada u Grupi H.

Žreb je na programu 29. aprila u Manili od 13.30.

Svetsko prvenstvo će se održati od 25. avgusta do 10. septembra, a titulu brani reprezentacija Španije.

Šeširi za žreb:

Šešir 1: Filipini, Španija, SAD, Australija
Šešir 2: Francuska, SRBIJA, Slovenija, Litvanija
Šešir 3: Grčka, Italija, Nemačka, Brazil
Šešir 4: Kanada, Venecuela, Crna Gora, Portoriko
Šešir 5: Iran, Dominikanska Republika, Finska, Novi Zeland
Šešir 6: Kina, Letonija, Meksiko, Gruzija
Šešir 7: Jordan, Japan, Angola, Obala Slonovače
Šešir 8: Liban, Egipat, Južni Sudan, Zelenortska ostrva

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.