U trendu

Kosovo ipak član UEFA

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani odbacio je danas žalbu Fubalskog saveza Srbije na prijem Kosova u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA), što znači da je nacionalni savez Kosova član evropske organizacije.

CAS je u obrazloženju naveo da je FSS imao razloga da se žali, kada je naveo da je UEFA prekršila sopstveni statut, odnosno član 5.1, koji navodi da je za članstvo u UEFA potrebno da zemlja bude nezavisna i da je priznaju Ujedinjene Nacije. Sud je naveo da je taj član „ambivalentan“ i da zahteva pojašnjenje.

„Kada se uzme u obzir da u UN ne postoji formalno priznanje zemalja, komisija CAS interpretirala je član 5.1 Statuta UEFA da znači da teritoriju na kojoj se nalazi fudbalski savez treba da prizna kao ‘nezavisnu državu’ većina članova UN. Komisija CAS utvrdila je da je ovaj preduslov ispunjen kada je u pitanju Fudbalski savez Kosova, kao i da je takav zaključak u skladu sa voljom koju je iskazala većina saveza-članica Kongresa UEFA, a to je da prihvate Kosovo u svoje članstvo. U skladu s tim, žalba FSS je odbijena“, navodi se u obrazloženju.

UEFA je na svom kongresu prošle godine primila Kosovo kao svoju 55. članicu, sa 28 glasova za i 24 protiv.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar