KSS zabranio srpskim klubovima učešće u Evrokupu

Košarkaški savez Srbije saopštio je da će svi srpski klubovi koji budu igrali u Evrokupu biti suspendovani zbog pretnji FIBA.

Svetska kuća košarke zapretila je suspenzijom reprezentacije sa Evrobasketa 2017. godine, ali i oduzimanjem kvalifikacionog turnira za OI ukoliko klubovi budu igrali Evrokup, prenose beogradski mediji.

Predsednik KSS Dragan Đilas u ponedeljak je rekao da će zbog pretnji FIBA pre svega štititi nacionalne interese, pa je ovo saopštenje epilog toga.

Ova odluka se pre svega odnosi na Partizan koji je jedini srpski klub koji bi naredne sezone trebalo da igra u ovom takmičenju, jer Mega Leks, koji je prema rezultatima zaslužio nastup u Evrokupu, nema interes igranja u tom takmičenju..

Funkcioner Partizana Dragan Todorić je u subotu izjavio da crno-beli ostaju pri odluci da igraju Evrokup, pa ostaje da se vidi kako će se situacija razrešiti. Ono što još uvek ne daje konačan epilog ovog spora je činjenica da KSS nema ingerencije nad Košarkaškom ligom Srbije, pa je zbog toga i suspenzija ekipe koja bude igrala Evrokup upitna.

Sa druge strane, iz KSS su poručili da se zbog dogovora FIBA i Evrolige dozvoljava učešće u najjačem evropskom takmičenju.

„Na osnovu odredaba Statuta KSS, član 56. tačka 18., Upravni odbor KSS, na sednici održanoj 19.aprila 2016.godine, donosi sledeću odluku:

Na osnovu odluke Borda FIBA Evropa od 20.03.2016. godine i dopisa FIBA Evropa od 24. marta i 15. aprila 2016.godine, poštujući obaveze koje KSS kao član FIBA ima, Upravni odbor KSS donosi odluku da se klubovima – članovima KSS dozvoljava učešće u Evroligi, a zabranjuje učešće u Evrokupu.

U skladu sa odredbama iz stava 1 ove Odluke, ukoliko neki klub – član KSS potpiše ugovor/sporazum sa EKA ili bilo kojim drugim pravnim subjektom koji je u relaciji sa EKA ili uzme učešće u Evrokupu, automatski se suspenduje iz članstva u KSS. U tom slučaju, eventualna suspenzija će se odnositi na učešće u takmičenjima svih selekcija kluba koji je suspendovan.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.