U trendu

Kuvalja: Sankcije ruskim i beloruskim sportistima apsurdne

BANJALUKA – Predsednik Balkanske biciklističke unije Vladimir Kuvalja izjavio je da su sakcije ruskim i beloruskim sportistima apsurdne, kao i suspenzija koju je dobio zbog puštanja ruskae himne prošle godine na Svetskom prvenstvu u Istočnom Sarajevu.

„Sve ova nema puno veze sa načelima o sportu na kojima smo odgajani. Ovo što se dešava je politika. Lično sam zagovarao da sport ne treba da bude uz politiku, a ovde imamo situaciju da se sportisti kažnjavaju zbog situacija koje mnogima nisu jasne. Sve je to zakačilo i nas, zasmetalo je svetskim moćnicima puštanje ruske himne na Svetskom prvenstvu prošle godine u Istočnom Sarajevu, kada smo moji saradnici i ja odlučili da istu pustimo u čast takmičarke iz Rusije koja je pobedila u svojoj disciplini. Sada su tu i neki novi razlozi zbog kojih se susrećemo sa problemima i pritiscima da popustimo. Kao što nismo popustili u novembru, decembru, nećemo ni sada, jer smatramo da je ovo što radimo pravi put“, izjavio je Kuvalja.

Podrška je stigla iz Rusije, odnosno ambasada te zemlje u BiH i Srbiji, te Ruskog doma. Ono što sledi jeste borba za naša prava pravnim putem, objasnio je Kuvalja, ujedno i predsednik Biciklističkog saveza BiH.

„Već smo Svetskoj biciklističkoj federaciji poslali jedan dopis gđe smo ukazali na niz prekršaja i ja sam siguran da ćemo dobiti taj slučaj, a ići će i tužba prema Sudu za ljudska prava, jer su oni svojim nastupima ugrozili moj i živote mojih saradnika navodeći nesitine. Očigledno da im smeta što je na čelu Balkanske biciklističke unije nezavisna osoba na koju oni ne mogu uticati. Pored podrške Rusije imam podršku i svih Balkanskih zemalja da nastavim svoj put. Do sada nisu dozvolili moju smenu, možda će to nekad morati pod nekim pritiskom, ali za sada se dobro drže“, ističe Kuvalja.

Prema njegovim rečima Svetska biciklistička federacija diskredituje sve nacije i ljude koji podržavaju ruske sportiste.

„Čekamo njihove odluke, međutim, znate kako, ako imate problem s nekim, onda pokušate ili da ga “preuzmete” ili da u ovom slučaju, napravite svoju federaciju. Tako su te dve solucije u igri. Ili da se preuzme Svetska biciklistička federacija, tj da pravi ljudi dođu na čelo ili da napravimo novu, koja nikome neće uvoditi sankcije. Pregovori su u toku, već sam razgovarao sa ljudima iz Rusije i Kine, a u narednom periodu ću obaviti razgovore sa čelnicima njihovih olimpijskih komiteta. Imamo već sada podršku 40-ak zemalja svijeta. Nikome nećemo dozvoliti da nas ucenjuje i uvodi sankcije“, zaključio je Kuvalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.