U trendu

Legenda enduro relija oduĆĄevljena stazom u Srbiji

BEOGRAD – Prva trka svetskog ĆĄampionata u moto sportovima u Srbiji biće „XcroĆĄ enduro reli“, koja će se odrĆŸati od 18. do 21. maja, na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori, a organizatori tog takmičenja ugostili su najveću zvezdu tog sporta Grema DĆŸarvisa koji prvi put boravi u naĆĄoj zemlji.

Najbolji hard enduro vozač svih vremena izjavio je Tanjugu da su mu utisci o naơoj zemli jako lepi i da se unapred raduje trci u Srbiji. Ističe da će se ona karakterisati sa puno uspona.

„Momci su puni entuzijazma, svi su prijateljski nastojeni, imate odlične terene, biće odlična trka. Svi najveći vozači dolaze tako da se unapred radujem. Prema onome ĆĄto sam video, verujem da će organizacija biti perfektna“, rekao je DĆŸarvis koji je tokom vikenda odrĆŸao Masterklas na Zlatiboru.

Tokom predavanja koje je odrĆŸao i treninga, kaĆŸe, video je ogromnu ĆŸelju naĆĄih vozača da napreduju i usavrĆĄavaju se.

„Ne znam mnogo srpskih vozača, ali vidim da ima mnogo srpskih vozača amatera i da svi ĆŸele da zavrĆĄe trku i da se trude da unaprede svoje veĆĄtine. Video sam uglavnom starije vozače koji su doĆĄli na trening, nadam se da ću videti i mlađe, moĆŸda buduće sampione u ovom sportu, jer kako vidim, taj sport napreduje ovde“, poručuje DĆŸarvis.

Pitali smo ga ơta očekuje od ovogodiơnjeg ơampionata, poơto je na prvoj trci zauzeo treće mesto.

„Mislim da će ovaj ĆĄampionat biti fantastičan. Ima devet trka koje imaju svoja pravila i to od vozača traĆŸi da budu stalno usresređeni“, kaĆŸe DĆŸarvis.

Na pitanje kako se nosi sa mladim momcima, odgovara da smatra da joĆĄ uvek ima snage za velika dela.

„Imam 47 godina, verovatno sam najstariji među vozačima, ali joĆĄ uvek mislim da sam sposoban za podijum, kao ĆĄto sam to uradio i na prvoj trci. Nekim danima mi je teĆĄko da se brzo oporavim, ali kada sam u vrhunskoj formi, joĆĄ uvek imam ĆĄanse“, poručuje legenda tog sporta.

Organizator i osnivač trke Vladan Komatović navodi da će trka trajati četiri dana i da je njen centar na Zlatiboru, koji svojom infrastrukturom moĆŸe da podrĆŸi tako veliki događaj.

KaĆŸe da očeku 150-200 vozača iz celog sveta, među kojima će biti 50 najboljih vozača na svetu.

„Biće sve najbolje ĆĄto moĆŸe da se nađe u tom sportu.To je trka za svetski ĆĄampionat. Ova disciplina je u istom rangu kao Moto GP i svi fabrički timovi imaju svoje vozače i svi će doći“, ističe Komatović.

On navodi da se prvi dan se vozi na Zlatiboru, gde će biti veơtačke prepreke koje će morati da se savladaju kako bi se vozači kvalifikovalli za naredna tri dana, a onda se prvi dan vozi Tara, drugi Mokra Gora i treći dan Zlatibor ponovo. Tri planine i 300 kilometara.

Komatović ističe da je velika čast ơto je Srbija uspela da bude jedna od osam zemalja domaćina tog takmičenja ove godine.

„Imamo viĆĄegodiĆĄnji ugovor i verujemo da ćemo ove godine opravdati očekivanja i da ćemo ostati duĆŸi niz godina“, poručuje Komatović.

On poziva domaće takmičare da se prijave u ơto većem broju i ističe da im je to jedinstvena prilika, poơto u enduro reliju i ơampioni i amateri imaju apslolutno isti tretman.

„Iskreno, očekivali smo mnogo veći odziv domaćih takmičara i ponovo ih pozivam da se jave zato ĆĄto je to jedinstvena prilika da budu deo Svetskog kupa. Ne treba niko da ima nikakav ego, jednostavno treba biti deo takvog događaja“, naglaĆĄava Komatović.

On dodaje da je Zlatibor izabran za mesto odrĆŸavanja trke jer infrastrukturno na veoma visokom nivou i ima kapacitete da podrĆŸi jedno tako veliko takmičenje, kako sa kvalitetnim smeĆĄtajem i restoranima, tako i sa drugim stvarima kao ĆĄto su benzinske pumpe i parkinzi.

Organizaciju tog prestiĆŸnog događaja iz sveta auto-moto sporta podrĆŸali su Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, opĆĄtina Čajetina, TO Zlatibor, Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad i kompanija Comtrade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.