U trendu

Letenbihler pobednik Xroš relija na Zlatiboru

ZLATIBOR – Od 18. do 21. maja na Tari, Mokroj Gori i Zlatiboru, Xroš reli koji je do sada imao titulu najteže hard enduro trke u regionu, u Srbiju je doveo najbolje vozače sveta iz 23 zemlje, a titula najboljeg u profesionalnoj konkurenciji pripala je Manuelu Letenbihleru iz Nemačke, vice-šampionu sveta.
Xroš je pomerio granice i Srbiju, koja je prvi put u istoriji našeg moto sporta, bila domaćin FIM Svetskog prvenstva, trajno uvrstio u zvanični kalendar svetskog šampionata u Hard enduru, naveli su organizatori.

Učesnici su pred mnogobrojnom publikom, prelazeći 300 kilometara ekstremnih terena, odmeravali snage na svojim motorima, prelazeći najrazličitije prepreke, a vožene su četiri klase: Pro, Expert, Hobby i prvi put klasa amatera.

„Srpske planine su prelepe. Presrećan sam zbog pobede, a ovo je moj povratak u svetski šampionat nakon povrede. Nisam imao prevelika očekivanja. Međutim, kada sam izašao na trasu, povukla me je strast, i dao sam svoj maksimum. Trase su bile toliko teške, da sam na cilj stizao preumoran, ali uvek sa osmehom na licu“, rekao je Letenbihler po prolasku na cilj, koji se nalazio u centru Zlatibora, na Kraljevom trgu.
Svaka čast organizatorima, rekao je on navodeći da je sve funkcionisalo besprekorno i da nije bilo nikakvih kašnjenja.

„Ipak, najveći utisak ostavile su trase koje su prave za ekstremni enduro. Mislim da se Xroš zasluženo našao u svetskom šampionatu. Videćemo se i iduće godine“, rekao je Letenbihler.

Drugo mesto osvojio je Teodor Kabakčijev iz Bugarske, inače miljenik lokalne publike, koji je i ranije učestvovao na Xroš trkama, a treći je bio Grejem Džarvis, najbolji hard enduro vozač svih vremena.

Povodom uspešnog završetka relija na svom Twitter nalogu oglasio se i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, istakavši da je Srbija još jednom pomerila granice u svim sportovima.

„Prvi put u istoriji srpskog moto sporta na Zlatiboru je održan Xroš Hard Enduro Rally, kao deo Svetskog šampionata na kome je učestvovalo 150 motorista iz 23 države – pomeramo granice u svim sportovima!“, objavio je Udovičić.

Na oduševljenje gledalaca, trka je 18. maja počela prologom Akrapovic Straight Rhythm, u samom centru Zlatibora, gde je vozače dočekao izazovan poligon sa improvizovanim preprekama.

Drugog dana trke, trasa od 100 km kroz divlje predele planine Tare testirala je fizičke mogućnosti učesnika, ali su tek trase od po 100 km na Mokroj Gori i Zlatiboru pomerile vozačima granice sopstvene izdržljivosti.

Pred njima su bile izuzetno zahtevne staze, a na svojim motorima prelazili su kroz nepredvidive i surove šumske terene, kamenjare, nabujale potoke, šance, strme nizbrdice i uspone.

„Ako je sudeći po utiscima sa kojima ljudi odlaze sa Zlatibora, mislim da smo položili test sa odličnom ocenom. Vozači u svim klasama su vrlo zadovoljni trasama, a to nam je bilo najvažnije. Fabrički timovi bili su oduševljeni činjenicom da imamo lajv treking (live tracking) sistem koji je omogućavao da se u 64 zemlje uživo prati kretanje vozača na trasi. To ih je apsolutno oduševilo, i mnogi od njih su nam po odlasku sa Zlatibora čestitali na fantastičnoj organizaciji, dok su nam predstavnici FIM-a potvrdili da Xroš reli i Zlatibor ostaju u kalendaru svetskog šampionata i u narednim godinama“, rekao je Vladan Komatović, organizator Xroš relija.

Trke ovogodišnjeg svetskog takmičenja nastavljaju se u Austriji, Italiji, Rumuniji, SAD-u, Kanadi i završavaju u Španiji gde će biti proglašen i svetski šampion u hard enduru za 2022. godinu.

Ovaj događaj izuzetno značajan za turizam Srbije, koji će nesumnjivo uticati na popularizaciju hard endura u našoj zemlji, podržali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, opština Čajetina, TO Zlatibor kao i Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad, saopstili su organizatori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar