U trendu

Magnus Karlsen optužio Hansa Nimana za varanje

OSLO – Magnus Karlsen, petostruki svetski šampion u šahu, koga mnogi smatraju najboljim šahistom svih vremena prvi put je otvoreno optužio američkog šahistu Hansa Nimana da je varao.

U saopštenju koje je objavio na Tviteru, norveški velemajstor je izjavio da je Niman “varao više – i češće nego što je to javno priznao“, ali za tvrdnje nije priložio dokaze, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Karlsen je ranije ovog meseca nagovestio da je Niman, koji ga je ovog meseca pobedio crnim figurama na Sinkfid kupu u SAD, možda varao.

Niman (19) je negirao spekulacije da je varao u meču protiv Karlsena i optužio je norveškog šahistu da pokušava da mu uništi karijeru.

Američki velemajstor je dva puta priznao da je varao u onlajn meču na platformi ćeš.com, kada je imao 12 i 16 godina, ali je odlučno negirao da je ikada varao u meču uživo i čak je u šali rekao da je spreman da igra nag kako bi dokazao svoju nevinost.

Spekulacije da je Niman povezan sa varanjem izbile su ranije ovog meseca nakon što je pobedio Karlsena crnim figurama na Sinkfild kupu, okončavši Norvežaninov niz od 53 partije bez poraza u klasičnom šahu.

„Frustriran sam. Želim da nastavim da igram šah na najvišem nivou na najboljim događajima”, napisao je Karlsen u saopštenju objavljenom na Tviteru.

Dodaje da je varanje u šahu krupna stvar i egzistencijalna pretnja igri.

“Takođe verujem da organizatori šahovskih turnira i svi oni kojima je stalo do svetosti igre koju volimo treba da ozbiljno razmotre povećanje bezbednosnih mera i metoda detekcije varanja”, napisao je Karlsen.

Svetski šampion navodi da sumnja da je Niman varao jer je napravio neobičan napredak poslednjih godina.

„Verujem da je Niman varao više – i to u poslednje vreme – nego što je javno priznao”, stoji u saopštenju objavljenom na Tviteru.

Velemajstor Najdžel Šort, jedini britanski igrač koji se takmičio u finalu svetskog šampionata, rekao je prošle nedelje za BBC da je skeptičan u vezi s tvrdnjama o varanju, rekavši da nema dokaza da je Niman koristio nedozvoljene metode u pobedi nad Karlsenom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar