U trendu

Majami maraton: U 91. godini stigao na cilj

MAJAMI – Majami maraton, jedan od najinkluzivnijih na svetu, ponovo je uspešno održan na ulicama tog grada na Floridi, a među njegovim učesnicima koji su uspešno stigli na cilj bio je i polumaratonac star 91. godinu, ali i brojni ljudi u invalidskim kolicima.

Maraton u Majamiju, kako navode organizatori, uvek je isticao potrebu za inkluzijom kao delu svoje misije, prenosi „Majami herald“ i dodaje da je to jedna od najmultikulturalnijih trka na svetu – sa učesnicima koji hrle na Floridu iz cele Latinske Amerike.

Među takmičarima nalaze se i oni sa invaliditetom, pa je prema rečima organizatora logičan korak bio da se ide dalje, da se u maratonu i polumaratonu ove godine napravi nova kategorija nemenjena učesicima koji se ne identifikuju kao muškarci ili žene.

„Posvećeni smo inspirisanju zdravog, srećnog života za sve u našim zajednicama. Želimo da postanemo zdravo okruženje i sredina posvećena inkluziji, jednakosti i raznolikosti“, naveli su organizatori.

Među učesnicima maratona bio je i „mladić“ od 91 godine Lui Res, penzionisani advokat iz južne Floride koji nedeljno igra golf i tenis.

On je polimaratonsku trku završio u vremenu 4:53:39.

Martin Langsfild i njegov otac Pablo ispunili su svoju „tešku emotivnu misiju“ u znak sećanja na njihovu sestru i čherku koja je poguinula u zgradi koja se srušila u delu Majamija kada je pogunulo gotovo 100 ljudi.

Martin je istračao maraton, a Pablo polumaraton.

Marsel Linjon pobedio je a postao je trkač tek nakon saobraćajne nesreće kada je postao paralizovan od struka nadole.

Nesreća se dogodila pre više decenija a takmiči se od 2005. godine.

Taj 68-godišnjak sa ostrva Sent Barelemi, pobedio je u maratonu čiji su učesnici bili u invalidskim kolicima, čitavu trku od 42 kilometra završio za 1:38:17.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar