U trendu

Majkl Džordan

Jedan od najpoznatijih košarkaša u istoriji, uz to i biznismen, Majkl Džordan, rođen je 17. februara 1963. godine u Bruklinu, Njujork. Igrao je za tim Univerziteta Severne Karoline i postigao veliki uspeh između 1982. i 1984. godine. U NBA ligi počeo je da igra 1985. godine, i to za „Čikago bulse“.

Njegove uspešne igre odmah su došle do izražaja, a vrhunac njegovog uspeha, ali i uspeha „Čikago bulsa“, bile su godine 1991, 1992. i 1993, kada su „Bulsi“ osvojili prvenstvo NBA lige. U 1991. i 1992. godini Majkl Džordan proglašen je za najkorisnijeg igrača lige. Za reprezentaciju Amerike igrao je 1984. i 1992. godine u „Timu snova“ i na obema olimpijadama osvojio zlatnu medalju.

Slava koju je stekao baveći se košarkom, donela mu je puno novca, ne samo kao igraču već i zahvaljujući različitim reklamama kojima je promovisao velike svetske marke. Šokirao je javnost 1993. godine, kada se povukao iz košarke. Njegov povratak u „Bulse“ 1995. godine timu je ubrzo doneo još dve titule šampiona, 1996. i 1997. godine.

Godine 1996. učestvovao je i u snimanju animiranog filma „Space Jam“, gde su mu partneri bili Duško Dugouško, Patak Dača i mnogi drugi poznati likovi iz crtanih filmova. Već 1998. godine, ponovo je osvojio titulu sa „Bulsima“, šestu u deceniji, kada je samo nešto više od pet sekundi pred kraj utakmice svojim košem odlučio finale protiv „Jute“.

Po drugi put se povukao iz NBA lige januara 1999. godine. Godinu dana kasnije, postao je predsednik Washington Wizards-a, kao veliki akcionar Lincoln Holdings-a, kompanije čije su Wizards-i vlasništvo. Međutim, drugi njegov povratak nastupio je u septembru 2001. Da bi se vratio košarci, morao je da proda 8% svojih akcija pomenute velike kompanije, jer pravila NBA lige ne dozvoljavaju da igrač kluba bude i akcionar.

Džordan je u braku sa svojom suprugom Huanitom već 12 godina i ima troje dece. Nedavno je, međutim, objavljeno da je njegova žena podnela zahtev za razvod.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.