Maljković: Srpski sportisti moraju na postolje sa sportistima sa Kosova

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković rekao je da srpski sportisti koji budu osvajali medalje na medjunarodnim takmičenjima neće smeti da napuste pobedničko postolje, ako se na njemu nadju sa sportistima sa Kosova, i istakao da od tog stava neće odustati po cenu smenjivanja sa funkcije.

„Ako se to ne svidja državnom vrhu, neka me promeni. Ako je bilo ko u državi protiv toga, moraće mene da otera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje bez obzira na to ko je još na tom istom postolju“, rekao je Maljković u intervjuu za Nedeljnik.

On je naveo slučaj sa nedavne Olimpijade mladih u Djeru, gde mu je generalni sekretar OKS Djordje Višacki rekao da bi „mogao da bude veliki problem“, ako se džudistkinja sa Kosova nadje na postolju sa srpskom takmičarkom.

„Odluka Vlade Srbije je da predsedniku MOK-a napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali da je bio slučaj u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nadju sportisti iz Srbije i sa Kosova, moj stav je bio čvrst i odlučan da budemo na postolju. Nema odlaska sa postolja. Nije se to desilo u Djeru, ali ubuduće ako se to desi, jer ja sam takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta, ne sme nijedan srpski sportista da odlazi sa postolja“, rekao je Maljković.

On je ocenio da MOK Srbiji nikada ne bi oprostio da njeni sportisti napuste pobedničko postolje i podsetio da rad u OKS obavlja volonterski.

„Mogu da me smene zbog tog stava. Došao sam ovde da četiri godine radim volonterski. Došao sam ovde da podignem ovu ustanovu, da ne ugasimo svetlo. I mene ovo košta. Svi moji s kojima pijem kafu, Lale Lučić, Bata Djordjević i ostali mi kažu: ‘Ti si jedini Srbin koji ne mora da radi, a radi'“, rekao je Maljković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.