U trendu

Mančester siti osvojio Ligu šampiona

Fudbaleri Mančester sitija osvojili su večeras Ligu šampiona, pošto su u finalu u Istanbulu pobedili Inter sa 1:0.

Jedini gol na Olimpijskom Ataturk stadionu postigao je Rodri u 68. minutu.

Siti je tako ove sezone osvojio triplu krunu, pošto je odbranio titulu u Premijer ligi i osvojio FA kup. Postao je drugi engleski klub kome je to uspelo, posle Mančester junajteda 1999. godine.

Inter je ostao na dva trofeja ove sezone, Kupu i Super Kupu, ali i na tri titule prvaka Evrope.

Prvu šansu na utakmici imao je Siti u šestom minutu, kada je Bernardo Silva poslao loptu pored stative.

Inter je uzvratio i pokušavao da napravi šanse preko Fedrika Dimarka i Lautara Martinesa, a dobru priliku u 20. minutu imao je Marcelo Brozović, koji je šutirao preko gola.

Šest minuta kasnije šut je oprobao Nikolo Barela, ali je poslao loptu pored stative.

Najbolju šansu u prvom delu imao je napadač Sitija Erling Haland u 27. minutu kada je posle dodavanja Kevina De Brujnea šutirao iskosa sa leve strane u bliži ugao, ali je golman Andre Onana odbranio. U nastavku akcije pokušao je De Brujne, lopta je pogodila igrača Intera Hakana Čalhanoglua pa je Onana bez problema odbranio.

De Brujne je u 35. minutu morao da napusti teren zbog povrede, a zamenio ga je Fil Foden. De Brujne se tako drugi put povredio u finalu Lige šampiona, nakon 2021. godine, u utakmici protiv Čelsija (0:1).

Do kraja poluvremena priliku je imao Manuel Akanđi, ali je sa nešto više od 20 metara šutirao visoko preko Interovog gola.

Inter je bolje počeo drugo poluvreme, a u 58. minutu imao je dobru šansu posle greške u odbrani i nesporazuma Akanđija i Edersona, posle čega je Martines došao do lopte pred golom i šutirao iz ne baš dobrog ugla iskosa sa leve strane, ali je golman Sitija odbranio.

Tu situaciju trener Sitija Pep Gvardiola odgledao je klečeći na travi.

Siti je poveo u 68. minutu, Akanđi je dobro dodao do Silve, a on je sa gol-aut linije vratio loptu u srce šesnaesterca, tu ju je sačekao Rodri, koji je zatresao mrežu sa 15-ak metara.

Posle dva minuta Inter je mogao da izjednači, kada je Dimarko zahvatio loptu glavom i pogodio prečku. Lopta se u nastavku akcije odbila do Dimarka, ponovo ju je zahvatio glavom, ali je pogodio saigrača Romelua Lukakua.

Lukaku je zatim u 73. minutu šutirao u Edersona, a pet minuta kasnije na drugoj strani u šansi je bio Foden, čiji je šut odbranio Onana.

Na drugoj strani Siti je odmah krenuo u kontranapad ali je Barela srušio Fodena i dobio žuti karton.

U 88. minutu Inter je propustio veliku priliku kada je Gosens glavom loptu poslao pred gol, Lukaku sa pet metara šutirao glavom, a golman Ederson na gol-liniji dobro odbranio. Loptu je zatim u korner izbacio Dijas.

Milanska ekipa je do kraja napadala, ali je Ederson uspevao da odbrani svaki put i pomogne ekipi da dođe do najvrednijeg trofeja.

Siti je prvi put u istoriji osvojio Ligu šampiona, a njegov predsednik šeik Mansur večeras je tek drugi put uživo gledao ekipu otkako je preuzeo klub.

Trener Sitija Pep Gvardiola večeras je osvojio treći trofej Lige šampiona kao trener, nakon što je u sezonama 2008/2009 i 2010/2011 trijumfovao sa Barselonom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar