U trendu

Maradona postaje počasni gradjanin Napulja (VIDEO)

Legendarni argentinski fudbaler Dijego Armando Maradona u maju će postati počasni gradjanin italijanskog grada Napulja, a biće imenovan i za ambasadora fudbalskog kluba Napoli, saopšteno je danas.

„Za sve nas Maradona je legenda. Kada reši probleme koje ima s italijanskim vlastima postaće ambasador našeg kluba“, rekao je predsednik Napolija, Aurelio de Laurentis.

Maradona boravi u Napulju kako bi prisustvovao proslavi 30-godišnjice Napolijeve prve titule prvaka Italije.

Upravo je Maradona predvodio Napoli do prvog „skudeta“ u istoriji osvojenog 1987. godine, a tri godine kasnije do još jedne titule prvaka. ‘Mali zeleni’, kako je glasio njegov nadimak iz igračkih dana, js Napolijem osvojio i Kup Uefa 1989. godine, italijanski Kup 1987, kao i Superkup 1990.

„Srećan sam što sam ponovo ovde. Napulj je moj drugi dom. Ovde se uvek osjećam sjajno“ rekao je Maradona na svečanosti održanoj u pozorištu „San Karlo“.

Maradona je u Napoli stigao 1984. godine iz Barselone.

„Barselona mi je nudila novi ugovor na pet godina s dvostruko većom plaćom, medjutim, srce me vuklo u Napoli i nisam pogrešio“, rekao je Maradona.

Argentinac je u Napoliju postao „fudbalski bog“ i taj status ima i danas u južnom italijanskom gradu.

Klub je napustio 1992. kada je bio pozitivan na kokain, a potom je igrao za Sevilju, Njuels old Bojse i i Boka Juniors.

Maradonu je italijanski sud 2005. godine osudio zbog utaje poreza zbog čega mora da plati oko 38 miliona evra, medjutim, italijansko pravosudje je u novembru 2011. vratilo celi slučaj na početak zbog „proceduralnih grešaka“.

Dve godine kasnije Maradona je odlučio krenuti s protivtužbom, odnosno traženjem kompenzacije od italijanskog pravosudja. Tražio je oko 50 miliona evra odštete za štetu koja mu je nanesena u poslednjih deset godina. U tužbi je naveo kako je u tom periodu izgubio priliku potpisati nekoliko unosnih ugovora s italijanskim klubovima koji su ga želeli za trenera, ali mu je bio zabranjen pristup Italiji.

Napoli se trenutno nalazi na trećem mestu Serije A sa 41 bodom, četiri manje od lidera Juventusa. Napoli je jedina dva šampionata osvojio je dok je Maradona bio u klubu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar