U trendu

Marija Šarapova otvorila dušu: Serena mi nikad neće oprostiti

Petorostruka osvajačica Gren slemova i nekad prva teniserka sveta Marija Šarapova (30) 12. septembra objaviće autobiografiju „Unstoppable: My Life So Far“ u kojoj govori o svojim teniskim počecima, odnosima s drugim igračicama i životu.

Šarapova je sa šest godina otišla sa ocem Jurijem u Ameriku. Majku su ostavili kod kuće jer nisu imali novca za sve, a otac je sa njom i 700 dolara krenuo na Floridu. Tamo je prvi put videla Serenu i Venus Vilijams u akademiji Nika Boletijerija.

„Želela sam da ih gledam dok treniraju, ali nisam želela da one vide mene. Onda mi je otac rekao da ih gledam kroz rupu u ogradi. Ta snaga, taj intenzitet treninga… Imala sam samo jedno na pameti: Želim da ih pobedim“, piše Šarapova.

Prve godine su, kaže, bile teške, ali kako se uspinjala kroz renking i turnire, stvari su postajale bolje. Do 9. rođendana je bila među najbolje rangiranim igračicama u SAD-u do 12 godina, što joj je omogućilo i školarinu i dečju stipendiju.

„Odvajala sam se od svih. Bez emocija. Bez straha. Hladna kao led. Nisam želela da imam prijateljice među drugim igračicama jer bi me to činilo mekšom i lakše pobedivom. Mogle su to da budu najdivnije osobe na svetu, ali ja o tome nisam imala pojma, jer nisam želela ni da ih upoznam“, kaže Šarapova.

Svetu se predstavila 2004. kad je sa 17 godina u finalu Vimbldona pobedila upravo Serenu.

„Kad sam ušla u klub nakon finala, videla sam je kako plače. Shvatila je da je gledam i mislim da mi to nikada neće oprostiti. To što sam je videla tako ranjivu. Mislim da me je mrzela što sam bila ta mršava klinka koja je pobijedila u Vimbldonu protiv svake logike. Mrzela me jer sam joj uzela nešto što njoj pripada. Najviše je bolelo što sam je videla u takvom stanju“, piše Šarapova koja je puna hvale za veliku Serenu.

„Ona ne terenu izgleda puno opakije nego na televiziji. Ti mišići, ta zastrašujuća snaga, cela njena pojava, samopouzdanje, ličnost. Čak i danas može da me natera da se osećam kao klinka“, piše Maša.

Jedinu ozbiljnu vezu imala je sa Sašom Vujačićem, ali to je propalo. Nakon toga se zaljubila u Bugarina Grigora Dimitrova.

„Odsekle bi mi se noge svaki put kad bih ga videla. Strašno sam flertovala sa njim i onda je krenulo. Ipak, shvatila sam da mi ta veza uzima previše vremena i da me udaljava od tenisa, iako sam stalno bila na njegovim mečevima. Morala sam da se maknem“, piše.

Tenis joj je, naravno, promenio život i zauvek će mu biti zahvalna.

„Tenis nije igra. Tenis je test izdržljivosti i slagalica samog sebe. Testiraće te do kojih granica možeš da ideš da bi pobedio. Tenis je moj prijatelj i neprijatelj, moja noćna mora i spas od nje. Ja želim da pobedim svakog. Nije stvar samo u pobeđivanju. Stvar je u tome da ne izgubiš. Trofeji i titule ostare, ali porazi traju. Mrzim ih. Strah od poraza je ono što me tera napred sve ove godine“, objavila je Šarapova u svojoj knjizi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.