U trendu

Masi: FIA će istražiti incident Verstapena i Hamiltona

Medjunarodna automobilska federacija (FIA) istražiće incident vozača Red Bula Maksa Verstapena i Luisa Hamiltona iz Mercedesa pošto je bio „neuobičajen“, rekao je direktor trka Formule 1 Majkl Masi.

Masi je rekao da će, iako je sudar bio pri maloj brzini, bezbednosni eksperti FIA istražiti situaciju.

Incident se dogodio u nedelju, u 26. krugu trke za Veliku nagradu Italije u Monci, kada je Hamilton izlazio iz boksa. Došlo je do kontakta, Verstapenov bolid je odskočio od ivičnjaka i popeo se na Hamiltonov. Obojica su nepovredjeni izašli iz vozila.

Guma Verstapenovog bolida udarila je Hamiltona u glavu, a sedmostrukog svetskog šampiona sačuvao je sigurnosni sistem na bolidu – oreol.

„Incidente koji su drugačiji, ne nužno kada imate veliki uticaj G sile ili nešto slično, ali su neuobičajeni, mi istražujemo“, naveo je Masi, preneo je Skaj.

On je dodao da se prikupljaju svi podaci.

„Naše odeljenje za bezbednost ih detaljno razmatra i istražuje, da vidimo šta možemo iz toga da naučimo i šta možemo da poboljšamo u budućnosti. Tako imamo čitav niz bezbednosnih funkcija koje imamo danas i nastavićemo da ih razvijamo u budućnosti“, naveo je Masi.

Posle trke procenjeno je da je Verstapen pretežno kriv za incident i kažnjen je dodavanjem tri mesta na poredak koji ostvari u kvalifikacijama, u narednoj trci za Veliku nagradu Rusije u Sočiju, 26. septembra.

Masi je nagovestio da neće direktno razgovarati sa dvojicom vozača o incidentu.

„Oni su u tesnoj borbi za šampionsku titulu, dva fantastična vozača, izuzetno je tesno. Kada su u takvoj situaciji, obojica vozača će više rizikovati. Iz naše perspektive, nije se dogodilo ništa glupo, sudije su to posmatrale na isti način kao i svaki drugi incident i odlučili da je jedan vozač pretežno kriv“, rekao je Masi.

Posle trke u Monci Verstapen je zadržao prednost u generalnom plasmanu sa 226,5 bodova, a Hamilton ima 221,5 bodova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.