Mažić: Zvali me iz Evrope zbog nereda, ali volim derbi

Najbolji srpski fudbalski sudija Milorad Mažić kaže da su ga mnogobrojne evropske kolege zvale da ga pitaju oko incidenata na 156. večitom derbiju, ali da, uprkos tome što se na skoro svakom međusobnom meču Partizana i Crvene zvezde dešavaju neredi na tribinima, obožava da deli pravdu u najvećoj utakmici u zemlji.

„Pritisak je sastavni deo posla kojim se bavimo, svaki čovek u Srbiji izložen je njemu na svom radnom mestu, to je sastavni deo društva. Moj stav o tome je sasvim jasan, ko ne može da se nosi s pritiskom ne može da beleži vrhunske rezultate. Ne bavim se pisanjem medija i raznih analiza klupskih struktura. Volim da sudim večiti derbi, to je nešto posebno i što ostavlja upečtljiv utisak“, rekao je Mažić.

Mažić je čak 14 puta u karijeri sudio u derbiju, među kojima je poslednji u decembru kada su slike tuče navijača na južnoj tribini stadiona u Humskoj poslate u svet.

„Situacija koja se desila na poslednjem derbiju je imala veliki ođek u svetskim medijima, pa sam imao dosta pitanja kolega, ali srećom nije bilo većih posledica jer se problem odmah lokalizovao. Ipak, morala je bolja slika iz Beograda da se pošalje, iako je jasno da je pirotehnika sastavni repertoar derbija“.

On je svestan velike odgovornosti i da bi svaka pogrešna odluka ili pražnjene dela tribina zbog nereda na tribinama mogla da izazove velike posledice.

„Odgovornost je velika, toga smo svesni moji saradnici i ja. Nije lako, ali izabrali smo ovaj posao, volimo ga i to je prateći deo“, naveo je jedan od glavnih kandidata za sudiju ovogodišnjeg finala Lige šampiona.

Priznao je i da Evropska fudbalska unija (UEFA) često na seminarima kao primer iznosi prekinutu utakmicu Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine i da je ona umnogome promenila razmišljanje u toj organizaciji.

„Sve što se desi prvi put UEFA pokušava da izvuče pozitivno iz toga kako bi sprečila da se ne ponovi. Utakmica je iza nas, najviše je izgubila selekcija Srbije… Smernice koje radimo na seminarima govore o tome, ali neke stvari ne mogu da se rade po propisima kako ne bi eskarili u šire razmere. Svakako su se zbog te utakmice doneli neki zaključci“, kazao je Mažić i dodao da ne može da objasni kako bi on postupio u toj situaiciji i da li bi nastavio meč, ali da su postojali uslovi da se prekine.

Za razliku od Albanije, Mažić ne očekuje incidente u duelima Srbije i Crne Gore na jesen u Ligi nacija.

„Atraktivna je grupa, svakog ljubitelja fudbala u Crnoj Gori i Srbiji raduju međusobni dueli, to je zdrav rivalitet. Zemlje smo koje imaju sjajne odnose i ne očekujem da će na utakmici biti izleta iz sportskih okvira, što se dešavalo u prošlosti s drugim reprezentacijama“, zaključio je Mažić koji je juče bio učesnik konferencije „Fer plej, fer lajf“ u organizaciji Ministarstva omladine i sporta i Novinske agancije Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.