U trendu

Međunarodni Dan deteta; Udovičić: Volontiranje snažna poruka

BEOGRAD – Volontersko delovanje mladih koji su omogućili da se u teškim trenucima epidemije Kovid-19 pomogne starije stanovništvo i koji su preuzeli direktnu inicijativu i bili odgovorni i solidarni, snažna je poruka u 2020. godini, poručio je danas ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

On je nakon onlajn konferencije „Mladi nakon 2020“, posvećene Međunarodnom danu deteta, rekao da omladina kroz volontiranje šalje jasnu poruku i pokazuje ličnu odgovornost u društvu.

Na današnjoj konferenciji, na kojoj se govorilo o položaju mladih u društvu i sagledavanju izazova sa kojima se suočavaju, poručeno je da je uloga i doprinos mladih od izuzetne važnosti za boljitak društva i zemlje.

„Nastavićemo da pružamo kontinuiranu podršku mladima u vremenima izazova sa kojim se ceo svet susreće, jer nam je primarni cilj da mladi nastave sa svojim formalnim i neformalnim obrazovanjem, steknu potrebne veštine, neguju svoje talente, ali i da imaju psihološku podršku. Želimo da mladi sa nama otvoreno dele svoje ideje i da im olakšamo put ka napretku. Ministarstvo omladine i sporta podržava niz projekata koji su prilagođeni novonastaloj situaciji i kojima se podstiče razvoj i inicijative mladih“, rekao je Udovuičić.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da cenu epidemije i deca i omladina osećaju, te da su, kaže, oni postali heroji Srbije.

„Velike izazove obično prate i velike mogućnosti. Dok ljudi traže informacije, nadu i načine da se prilagode novoj realnosti, deca i mladi širom Srbije su se pojavili na društvenim mrežama da pokažu put. Postali su junaci pandemije – edukuju svoje vršnjake, hvataju se u koštac sa lažnim informacijama i stigmom, podižu raspoloženje i glasno govore o budućnosti u kojoj žele da žive, započinjući tako dug proces oporavka“, rekla je Kostadinova.

Ona je izrazila je nadu da će ova nacionalna platforma na strateški način doprineti povećanju učešća mladih putem volontiranja.

„Nadamo se da će platforma ne samo pomoći deci i mladima da osmisle novi i bolji svet, već i da ga izgrade! To je i suština Međunarodnog dana deteta – akcija za decu koju pokreću deca,“ izjavila je Kostadinova.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, pandemija virusa korona je razotkrila duboke nejednakosti u društvima širom sveta u kojima su neka deca i mladi izloženi znatno većem riziku u odnosu na druge.

„U ovom presudnom trenutku u istoriji, milioni dece nemaju osnovnu zdravstvenu negu, nemaju pristup obrazovanju i ostavljeni su bez zaštite samo zato što su rođeni u siromaštvu ili zbog njihove etničke pripadnosti, veroispovesti ili boje kože.Deca nikad neće prihvatiti da treba da se vratimo u ‘normalu’ nakon pandemije, zato što znaju da ‘normala’ nikad nije bila dovoljno dobra. Deca pritom imaju jedinstvenu i izuzetnu sposobnost da osmisle ravnopravniji, pravedniji i održiviji svet“.

Međunarodni dan deteta se ove godine odvija u jednom od najjedinstvenijih i najizazovnijih trenutaka u novijoj istoriji, a a na konferenciji se obratila i 17-godišnja Jovana Vasić, članica UNICEF-ovog Omladinskog odbora.

„Moja poruka mladim ljudima je da podržavaju jedni druge i da nikada ne odustanu od insistiranja na promenama. Jer će se promene dogoditi samo ukoliko glasno i jasno kažemo šta nam nedostaje i šta želimo da se promeni,“ poručila je Vasić.

Na Međunarodni dan deteta, UNICEF traži od vlada, partnera i privatnog sektora da saslušaju decu i da daju prioritet njihovim potrebama.

Ističe se da, kako budemo ponovo osmišljavali budućnost i orijentisali se na svet nakon pandemije, deca moraju biti na prvom mestu:

1. Postarati se da sva deca uče, uključujući prevazilaženjem digitalnog jaza.

2.Garantovati pristup ishrani i zdravstvenim uslugama i vakcine učiniti pristupačnim i dostupnim svakom detetu.

3. Podržati i zaštititi mentalno zdravlje dece i mladih i stati na put zlostavljanju, rodno zasnovanom nasilju i zanemarivanju u detinjstvu.

4. Povećati pristup ispravnoj vodi za piće, sanitarnim i higijenskim uslovima i rešavati problem degradacije životne sredine i klimatskih promena.

5. Preokrenuti trend porasta dečijeg siromaštva i obezbediti inkluzivan oporavak za sve.

6. Pojačati aktivnosti na pružanju zaštite i podrške deci i njihovim porodicama koji su izloženi sukobima, katastrofama i raseljavanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar