U trendu

Mladi Srbin bio velika nada švedskog fudbala. Sada je dobio 11 godina zatvora

Bivši švedski mladi reprezentativac Ilija Jurković dobio je 11 godina zatvora u Švedskoj zbog pokušaja ubistva, otmice i čitavog niza krivičnih dela.

Jurković je srpskog porekla, ali je rođen u Švedskoj, gde je bio jedan od najvećih mladih talenata švedskog fudbala. Bio je i član U-17 reprezentacije, a kao 17-godišnjak je trenirao s prvim timom AIK-a i predviđali su mu veliku karijeru. U seniorski fudbal gurnuo ga je tadašnji trener AIK-a Andreas Alm, a za njega su počeli da se raspituju i neki nemački klubovi.

Kobna povreda

Ali, na jednoj prijateljskoj utakmici 2014. godine potrgao je ukrštene ligamente i morao je da ide  na dugu rehabilitaciju. Kako je 2020. rekao u intervjuu za Aftonbladet, povreda ga je potpuno slomila. Nije bio redovan na terapijama, nije želeo time da se bavi, a već tad je Jurković vodio paralelan život, za koji niko nije znao.

Bio je član lokalne bande, koja je ubrzo prerasla u ozbiljnu kriminalnu organizaciju. Vreme koje je Jurković trebalo da provodi na terapijama, provodio je s prijateljima iz bande.

„To mi je postalo mnogo važnije od fudbala i vreme sam provodio družeći se s momcima. Ko zna gde bih bio da sam preskočio tu prijateljsku utakmicu, a mogao sam. Sad sam tu gde jesam“, rekao je Jurković.

Godine 2015., dok je sedio na klupi u Varbyju na periferiji Stokholma, prišao mu je muškarac koji je na njega i prijatelje počeo da puca iz automatskog oružja. Jurković se izvukao bez većih posledica, a kasnije te godine na ulici mu je ubijen prijatelj. Bio je optužen za jedno ubistvo, ali optužbe su odbačene jer je utvrđeno da s tim nije imao veze. Ali, to je bio tek početak.

U zimu 2016. godine Jurković se vratio fudbalu, iako je opet imao peh. Nije se pojavio na probi u Ostersundu i završio je u AIK-ovoj filijali u trećoj ligi. Tamo je tako dobro igrao da je njegova ekipa stigla do kvalifikacija za drugu ligu. Ali, nakon samo dva treninga u sledećoj sezoni Jurković je 2017. godine potpuno nestao iz fudbala.

Prema sopstvenom svedočanstvu, prestao je da se javlja trenerima i menadžeru i potpuno se okrenuo kriminalu. U bandi koja je harala Varbyjem i okolinom Jurković je bio tzv. „šef operacija“. U januaru 2017. godine bokser iz Varbyja, koji je navodno bio vozač u Jurkovićevoj bandi, ubijen je iz vatrenog oružja na ulici. Sumnjalo se na nekoga iz suparničke bande, ali do danas niko za to nije odgovarao.

Zadužen za dogovaranje ubistva

U februara 2017. Jurković je uhapšen s pištoljem, nožem, marihuanom i pancirom. U septembru je uhapšen s napunjenim pištoljem, a u oktobru je ranjen dok je stajao pored automobila. Do 2020., kad je dao intervju Aftonbladetu, Jurković je već proveo dva meseca u zatvoru zbog kršenja uslovne, neovlašćenog posedovanja oružja i još nekih prekršaja.

Šef njegove bande Chahib Lamouri saznao je da je šef protivničke bande navodno kriv za ubistvo njihovog vozača i banda je počela da planira njegovu likvidaciju. Istražitelji su došli do poruka na EncroChatu, aplikacije sličnoj WhatsAppu, koju su kriminalci širom Evrope koristili za komunikaciju. U porukama je jasno vidljivo da je Lamouri zadužio Jurkovića da dogovori ubistvo. Plaćeni ubica tražio je 150.000 evra, a Lamouri je naredio Jurkoviću da spusti cenu na 100.000 evra.

Pre nego što je plan izvršen, policija je uhapsila sve članove bande, a među njima i Jurkovića. Utvrđeno je da je on bio zadužen za skladište u stanu u kojem su nađene dve automatske puške, sedam granata, 7.2 kilograma dinamita, prigušivači i stotine komada municije. Osim toga, Jurković je učestvovao i u otmici jednog repera koji se zamjerio Lamouriju i ponovo je optužen za pokušaj ubistva i niz drugih krivičnih dela. Na kraju je osuđen na 11 godina zatvora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.