U trendu

Mohamed Farah tvrdi da je bio žrtva trgovine ljudima

LONDON – Legendarni britanski atletičar Mohamed Farah tvrdi da je bio žrtva trgovine ljudima i da je prisilno doveden u Veliku Britaniju, gde je morao da bude sluga, prenosi „Bi-Bi-Si“.

Britanski atletičar navodi da je njegovo pravo ime Husein Abdi Kahin, a da su mu ime Mohamed Farah dali ljudi koji su ga doveli u Britaniju iz Džibutija.

„Godinama sam potiskivao sećanje na to, ali ne možete to potiskivati zauvek“, rekao je Farah, koji je ranije tvrdio da je u Veliku Britaniju stigao s porodicom kao izbeglica iz Somalije.

Farah je u ispovesti za „Bi-Bi-Si“ rekao da njegovi roditelji nikad nisu bili u Velikoj Britaniji, kao i da njegova majka i dva brata žive na porodičnoj farmi u Somalilendu.

On tvrdi da je odveden iz svog doma kada je imao osam ili devet godina i preseljen je kod jedne porodice u Džibutiju.

„Jedna žena koju ranije nikada nisam video me je dovela u Veliku Britaniju. Rekla je da me vodi kod moje porodice u Evropu. Ona mi je poručila da se sada zovem Mohamed, pošto je tako pisalo u lažnim papirima. Preda mnom je pocepala te papire i bacila ih u smeće. Znao sam da sam u problemima“, naveo je slavni atletičar.

Farah kaže da je bio prisiljen da se brine za decu neke porodice u Londonu.

„Morao sam da čistim kuću i da pazim na decu. To je bio uslov da bih mogao da dobije hranu. Ta žena mi je zapretila da ćutim, jer u suprotnom neću moći više nikad da vidim svoju porodicu.
Bilo mi je zabranjeno da idem u školu“, istakao je Farah i dodao da je jedini izlaz bio da izađe iz kuće.

On je istakao da se sve u njegovom životu promenilo kada je krenuo u školu, gde je počeo da se bavi atletikom.

„Priznao sam učitelju ko sam i odakle sam došao. On je pozvao socijalnu službu, koja me je premestila u jednu porodicu poreklom iz Somalije“, naveo je Farah, koji je osvojio četiri zlatne olimpijske medalje u trkama na pet i 10 kilometara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar