U trendu

MOK izbacio dvojicu beloruskih trenera sa OI zbog sprinterke

TOKIO – Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo je akreditacije dvojici beloruskih trenera zbog njihove navodne umešanosti u pokušaja da primoraju sprinterku Kristinu Timanovsku da se vrati u Belorusiju sa Olimpijskih igara u Tokiju i oni su iseljeni iz Olimpijskog sela, objavljeno je na Tviter nalogu MOK.

U objavi se navodi da je MOK mere protiv Jurija Moiseviča i Artura Šimaka preduzeo „zarad dobrobiti beloruskih sportista koji su i dalje u Tokiju“.

Dodaje se da je formirana Disciplinska komisjia MOK koja treba da razjasni okolnosti incidenta i ulogu navedenih trenera u njemu.

Njima će, kako se navodi, biti omogućeno da daju izjave.

Beloruska atletičarka Kristina Timanovska doputovala je četvrtak u Varšavu, nakon što je Poljska njoj i njenom suprugu odobrila humanitarne vize.

Ona je prethodno odbila da se vrati u domovinu sa Olimpijskih igara u Tokiju.

Timanovska, koja je kritikovala postupke trenera svog tima, provela je dve noći u poljskoj ambasadi u Japanu pre nego što je odletela za Varšavu preko glavnog grada Austrije Beča.

Beloruski olimpijski komitet objavio je da su njeni treneri odlučili da je sa Olimpijade vrate kući zbog psihološkog stanja, čemu je prethodila njena kritika na račun atletskog saveza, koji je hteo da je ubaci u štafetu 4×400 metara, disciplinu koju nije trčala do tada, pošto su dve beloruske trkačice suspendovane.

Nakon toga nju su prebacili na aerodrom, gde je odbila da se ukrca na let za Istanbul i umesto toga se obratila policiji za pomoć, a Međunarodni olimpijski komitet pokrenuo je zvaničnu istragu o navodima da je Belorusija pokušala da prisili sportistkinju da se sa Olimpijskih igara u Tokiju vrati u zemlju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.