U trendu

Monako za drugo, Juventus za deveto finale

Fudbaleri Monaka blizu su da ponove najveći uspeh u istoriji kluba kada su pre trinaest godina igrali u finalu Lige šampiona. Da bi se i sada plasirali u finale elitnog takmičenja najpre je potrebno da eliminišu Juventus, ekipu koja je pre dve godine poslednji put igrala za najprestižniji klupski trofej.

Dva kluba su se sastala četiri puta u Uefa takmičenjima, a za nijansu uspešnija je „stara dama“ koja ima skor od dva trijumfa i po jednog poraza i remija. Poslednji put su igrali pre dve godine u četvrtfinalu Lige šampiona kada je meč u Torinu završen minimalnim trijumfom italijanskog tima, dok je revanš na stadionu „Luj II“ završen bez golova.

Monako nije imao previše uspeha sa klubovima iz Italije pošto je na trinaest mečeva ostvario po tri pobede i remija, dok je sedam puta pretrpeo poraz. Sa druge strane Juventus je imao više sreće sa timovima iz Francuske. Na 26 susreta ima skor od 15 pobeda, uz šest nerešenih rezultata i pet poraza.

„Kneževi“ su prva francuska ekipa koja se nakon 2010. godine plasirala među četiri najbolja evropska tima. Oni su ovogodišnje najprijatnije iznenađenje pošto su takmičenje počeli još u kvalifikacijama, a ove sezone u Evropi nisu pretrpeli nijedan poraz na domaćem terenu (šest pobeda, jedan remi). I pored toga što su već načinili veliki uspeh četvrtim plasmanom u polufinale igrači Monaka se ne zadovoljavaju time.

– Liga šampiona je za mene dečački san. Ove sezone smo uradili sjajne stvari, ali ne želimo da se zaustavimo. Želimo oni što nijedna generacija kluba nije uspela – trofej Lige šampiona – kazao je 18-ogodišnji Kilijan Mbape.

„Čudo od deteta“ koga već sada traže veliki evropski klubovi zatim se osvrnuo na dvomeč sa Juventusom.

– Juventus je veliki klub. Svi znaju njegovu istoriju i velike igrače koji su igrali, ali i koji sada igraju u njemu. Imaju odličan tim, a nakon što su eliminisali Barselonu spadaju među favorite za osvajanje pehara. Bufon je igrač koji je obeležio jednu epohu, najbolji je na svetu. Drago mi je što ću igrati protiv njega. Svakodnevno radim i treniram kako bih igrao protiv najboljih igrača, a on to jeste. Kada se nađete u toj situaciji želite da date sve od sebe i da pobedite – dodao je mladi Francuz.

„Stara dama“ igra najbolju odbranu ove sezone u Ligi šampiona pošto je na prethodnih deset mečeva primila samo dva gola. Oni nisu pretrpeli nijedan poraz u dosadašnjem toku takmičenja, a kao gosti imaju učinak od četiri pobede i samo jednog remija. Juventus igra u jedanaestom polufinalu, ali tek u drugom od 2003. godine. Oni su osam puta uspeli da se plasiraju u finale, dok su tri puta takmičenje završili u ovoj fazi.

– Osvajanje Lige šampiona bi bila iskrena i zaslužena nagrada za momke koji su predugo u fudbalu i koji su osvojili dosta trofeja, ali nikada ovaj. Reč je o Bufonu, Markiziju, Bonučiju, Barzaljiju i Kjeliniju. Nijedan od njih nije imao priliku da podigne „ušati“ pehar, a mislim da su to zaslužili. To mi je dodatni motiv, voleo bih da ih obradujemo ove godine. Ovo bi mogla da bude naša godina. Vrlo dobro igramo u Ligi šampiona, ali znamo da nam neće biti lako jer i protivnik ima iste ciljeve kao i mi. Monako je lider francuskog šampionata, snažni su, brzi i imaju odlične fudbalere. Navijačima jedino mogu da obećam spektakl, za ostalo ćemo videti – smatra Paulo Dibala.

Revanš se igra u utorak u Torinu.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar