U trendu

Najbolji enduro vozaci sveta odusevljeni trasama relija u SR

ZLATIBOR – Najbolji hard enduro vozači sveta oduševljeni su trasama Xros s relija, koji se vozi od 18. do 21. maja na Tari, Mokroj Gori i Zlatiboru.

Trka u Srbiji u okviru svetskog šampionata, u kojoj učestvuju najbolji hard enduro vozači sveta iz 24 zemlje, već prvog dana takmičenje, u četvrtak, prevazišla je sva očekivanja, saopštili su organizatori.

Prvi put u istoriji moto sporta Srbija je postala domaćin FIM Hard Enduro svetskog šampionata.

Pred mnogobrojnom publikom vozači odmeravaju snage na svojim motorima prelazeći najrazličitije prepreke i pokušavajući da savladaju 300 kilometara ekstremnih terena.

U okviru relija voze se četiri klase: Pro, Expert, Hobby i prvi put klasa amatera.

Xros s su u sredu svečano otvorili ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Tatjana Matić, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, a prisutnima se obratio i predstavnik FIM Hard Enduro svetskog šampionata Vilfrid Keršagl i jedan od organizatora Xros s Relija Bratislav Đurić.

Nakon defilea učesnika koji su se sa zastavama zemalja iz kojih dolaze, provozali centrom Zlatibora, usledio je Akrapovic Straight Rhythm, poligon sa preprekama, poput balvana, kamenja, traktorskih guma i metalnih kontejnera, kojim je do krajnjih granica testirana spretnost vozača.

Takmičari su publici priredili nesvakidašnji šou u finalu, jer su poligon vozili u duelima jedan na jedan, a najbolji među njima bio je aktuelni svetski šampion, Britanac Bili Bolt.

Vozači su vozili 100 kilometara trasa kroz divlje predele planine Tare.

Po dolasku na cilj, većina učesnika iz Pro klase imala je isti komentar: „Ovo je baš teško i uzbudljivo i uživao sam u vožnji“.

Najbolje vreme prvog dana imao je Bugarin Teodor Kabakčijev, ali u ukupnom plasmanu, koji obuhvata i rezultate sa Prologa, vodi Bolt.

„Bio je zaista dobar dan. Imali smo brzi start, a onda je došla jedna zaista zahtevna deonica. Pred kraj je to bio pravi ekstremni enduro, teške uzbrdice i nizbrdice. Srećan sam jer sam vozio čisto i svojim tempom. Videćemo kako će biti naredna dva dana.Radujem se trci! Želeo bih da se zahvalim svim Bugarima koji su me bodrili danas na stazi, rekao je Kabakčijev.

I branilac titule Bili Bolt imao je slične utiske.

„Početak je bio lagan, međutim kasnije su krenuli baš teški delovi. Puno šuma, uzbrdica, nizbrdica, vrlo teški segmenti, ali super za vožnju. Navigacija me nije najbolje služila, pa sam par puta pogrešno skrenuo. Zbog toga me je Mani (Letenbihler) prestigao. Sve u svemu odlična trka, srećan sam kako sam vozio i jedva čekam naredna dva dana“, rekao je Bolt.

Manuel Letenbihler, vice-šampion sveta, kome je ovo prva trka nakon povrede, potpuno je oduševljen trasom.

„Bilo je vrlo, vrlo zanimljivo, uživao sam u vožnji. Trasa je bila izuzetno teška i tehnički zahtevna. Prijatno sam iznenađen budući da je Xros s nova trka u šampionatu i rekao bih da je zasluženo tu. Organizacija je izvrsna. Radujem se trkama naredna dva dana“, prokomentarisao je Letenbihler po dolasku na cilj.

Učesnike danas i sutra očekuje novih 100 kilometara trasa na Mokroj Gori i Zlatiboru, a vozači u Pro klasi kažu da će biti neizvesno do samog kraja, jer ih čekaju nove i drugačije prepreke, pa samim tim i novi izazovi.

Ime pobednika Xros s relija, koji će zatim nastaviti svoje takmičenje u Austriji saznaće se u subotu kada će biti održano i svečano proglašenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar