U trendu

Najbolji hard enduro vozač Džarvis održao Masterklas

ZLATIBOR – Najbolji hard enduro vozač svih vremena, Britanac Grejem Džarvis održao je Masterklas na Zlatiboru i Tari, na stazama na kojima će se od 18. do 21. maja voziti XROŠ reli, trka FIM Hard enduro svetskog prvenstva.

„Divno mesto, tehnički je dosta izazovan teren i veoma se radujem trci. Dolazim da učim momke novim tehnikama i pripremim ih. Imam 47 godina i lepo je da mogu preneti znanje i da više uživam u ovom sportu“, rekao je Džarvis za Tanjug.

Džarvis je svoje prvo moto takmičenje imao sa samo 10 godina, u disciplini trajal, a njegova impresivna karijera traje 35 godina u okviru koje je nekoliko godina zaredom bio trajal šampion Britanije i osvajao najzahtevnije extreme enduro trke na svetu: pet puta Erzbergrodeo i šest puta Red Bull Romaniacs.

„Sad je ovo profesionalan sport, mnogo više vozača, novih izazova, sport za sve uzraste, a novim timovima i vozačima pomažem za budućnost ovog sporta“, naveo je Dzarvis.

Njegovi uspesi su dovoljni da vozači iz Srbije i Hrvatske prisustvuju treningu i saznaju neke od tajni njegovih tehnika.

„Apsolutna je čast voziti sa Džarvisom. Ja sam od malo starijih vozača, ali imam mnogo manje iskustva nego on. Mi stalno maštamo druga, treća, gas, ali naučili smo da koristimo prvu brzinu i to je moja impresija, polako raditi stvari, tehnički sa dosta razmišljanja, nije samo dati gas i popeti se negde“, kaže Miloš Kneževic iz Beograda.

Džarvis je i jedan od prijavljenih takmičara XROŠ relija koji će biti prva trka svetskog šampionata u istoriji moto sporta koja će se voziti u maju u Srbiji, odnosno na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori .

Organizatori trke očekuju više od 300 takmičara koji će na svojim motorima pokušati da savladaju 300 kilometara ekstremnih terena.

Biće vožene četiri klase: Pro, Expert, Hobby i klasa amatera.

„Voleo bih da pobedim na šampionatu, dobar je osećaj, ali sam protiv mlađih vozača sa više energije, voziću najbolje što mogu, srećan sam što učestvujem“, kazao je Džarvis.

Očekuje se prisustvovanje i više od 10.000 posetilaca koji će na sva tri mesta, na posebnim lokacijama, moći da prate trke dok će za ostale zaljubljenike u ovaj sport organizatori omogućiti direktan prenos.

Takmičenje se nakon Srbije nastavlja u Austriji, Italiji, Rumuniji, SAD-u, Kanadi i završava u Španiji.

Organizaciju trke su podržali Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, opština Čajetina, TO Zlatibor, Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad i kompanija Comtrade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.