U trendu

Navijači Napolija žurkama u Napulju proslavljaju titiulu

Navijači Napolija slavili su na ulicama Napulja čitave noći osvajanje šampionske titule u fudbalskoj Seriji A, prve posle 33 godine.

Ljudi su pevali i plesali na ulicama, grlili se, dok su deca oko njih igrala fudbal. Neki od navijača skakali su od sreće u fonatane, a mnogi su mahali zastavama fudbalskog kluba dok su krstarili gradom na skuterima.

Napoli je sinoć osvojio titulu, prvu posle 33 godine, tako što je osvojio bod (1:1) u utakmici protiv Udinezea na gostujućem terenu.

Ekipu je u Udinama pratilo 11.000 navijača, a ostali su gledali utakmicu na stadionu „Dijego Armando Maradona“ i kafićima.

„U našim srcima živeo je jedan san, da Napulj ponovo postane šampion“, pevali su okupljeni na gradskim ulicama.

„Plačem. Ovo je istorijski trenutak“, rekao je 13-godišnji navijač Edoardo Napa, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

On je deo mlade generacije Napolijevih navijača koji se nije ni rodio kada je klub poslednji put osvojio titulu, predvođen Maradonom, 1987. i 1990. godine.

Nisu samo lokalni stanovnici slavili titulu, u Napulj su došli navijači iz Italije, Francuske, Španije i Velike Britanije, proslavljali su uz torte, piće, sladolede.

U Napulju se fudbal diše i živi. Ceo grad je bio ukrašen i spreman za žurku, plavo-bele zastave visile su sa balkona i prozora, oslikani su murali, palile su se baklje i slušala muzika.

„Čini se kao da je svet ovde stao. Ova žurka će trajati najmanje mesec dana. Trajaće do leta. Osećaj je neverovatan. Napolitanci unesu ljubav u sve što rade, uključujući i fudbal“, rekla je studentkinja Amelija Bafi, koja je iz Rima doputovala da proslavi titulu.

Žurka se čekala 33 godine, otkako je kapiten Maradona predvodio ekipu. U gradu se i dalje oseća njegovo prisustvo, murali sa njegovim likom oslikani su po gradu, njegove slike su na prozorima kafića i bilbordima.

Mnogi su se ispred njegovog velikog murala okupili da donesu cveće i upale sveće, a neki su i plakali.

„Ovo prevazilazi religiju. Ono što radimo je kao ritual. Molimo se za Dijega Maradonu kao da je svetac. To je ludo i mi to volimo“, rekla je Bufi o čuvenom Argentincu koji je umro 2020. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.