NBA zvezde odale počast Dokinsu

Mnoge bivše i sadašnje NBA zvezde, kao i čelnici lige odali su danas počast legendarnom košarkašu Derilu Dokinsu, koji je rano jutros umro u 58. godini života.

Dokinsov nadimak je bio „Čokoladni grom“, koji mu je nadenuo pevač Stivi Vonder. Njih dvojica su se upoznali na insistiranje slepog umetnika, koji je posle toga rekao da je kod košarkaša osetio kod „nešto posebno“ što ga je inspirisalo za nadimak.

Zaštitni znak „Groma“bila su silovita zakucavanja, koja su umela da polome tablu. Dokinsov saigrač iz Filadelfije Džim Spanarkel rekao je da njegov timski drug bio omiljen kod medija pošto je bilo vredno pažnje sve što je govorio.

„One večeri kada je prvi put polomio tablu, prišao mi je tokom prekida i rekao da će sada od menadžera morati da traži novi ugovor, pošto sada svi znaju da je u stanju da slomi tablu“, rekao je Spanarkel.
 
Komesar NBA lige Adam Silver rekao je da je veoma potresen zbog tragične smrti Dokinsa, i da će on ostati upamćen po „neverovatnom talentu i entuzijazmu“.

Dokinsov bivši klub Filadelfija se u emotivnom saopštenju oprostio od legendarnog igrača.

„Deril Dokins će ostati u srcima svoje porodice, prijatelja, saigrača i navijača širom sveta. Svima će nedostajati njegov šarm i smisao za humor“, navodi se u saopštenju Filadelfije.

Bivša NBA zvezda Šakil O’Nil jednom je rekao da je Dokins bio „otac silovitih zakucavanja“, a da je on samo jedan od njegovih sinova.

Legenda Los Anđeles Lejkersa Medžik Džonson odao je počast Dokinsu preko društvene mreže Tviter.

„Veoma sam tužan što sam čuo da je moj prijatelj Deril Dokins preminuo. ‘Čokoladni grom’ će svima nedostajati. Bio je dobar prijatelj i bio mi je veoma drag. Često sam jedva čekao Derila da dođe na ‘Ol star’ vikend. Uvek je bio pokretač žurki“, napisao je Džonson.

Centar Hjustona Dvajt Hauard oprostio se od Dokinsa na društvenoj mreži Instagram, na koju je postavio njegovu fotografiju i ostavio oproštajnu poruku.

„Počivaj u miru. Bio si jedan od mojih omiljenih igrača. Bio si inspiracija za mnoge mlade igrače, hvala ti za duge razgovore i uspomene. Ne mogu da verujem da si preminuo, ali sad si na boljem mestu“, rekao je Hauard.

Mnoge bivše i sadašnje NBA zvezde poput Alena Ajversona, Vinsa Kartera, Krisa Pola i Kobija Brajanta su takođe odale počast Dokinsu.

Dokins je bio prvi igrač u istoriji NBA koji je direktno iz srednje škole zaigrao u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

U najjačoj košarkaškoj ligi sveta je proveo 14 sezona, igrajući za Filadelfiju, Nju Džersi, Jutu i Detroit. U proseku je 12 poena i 6,1 skok po meču, uz procenat šuta od 57,2 odsto, koji je sedmi najbolji u istoriji lige.

Ostaće upamćen po lomljenju tabli na utakmicama 1979. godine kada je u razmaku od tri nedelje dva puta polomio tablu pri zakucavanju na mečevima protiv Kanzas Sitija i San Antonija.

Nekoliko dana posle drugog zakucavanja NBA liga je donela pravilo da se svako naredno lomljenje table kažnjava suspenzijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.