U trendu

Nebojša Čović dobio novi, petogodišnji mandat

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović ostaće na toj funkciji i narednih pet godina, odličeno je danas na Izbornoj skupštini kluba.

Na Izbornoj skupštini Crvene zvezde, koja je održana u prostorijama kluba na Malom Kalemegdanu, izglasan je novi saziv Skupštine kluba koji je odlučio da Čović ostaje na mestu predsednika kluba u novom petogodišnjem mandatu, objavljeno je na sajtu kluba.

Nebojša Čović je izabran jednoglasno s 32 glasa prisutnih. Novi predsednik Skupštine kluba je privrednik Branislav Baćović koji je u ranijem periodu bio član najuže uprave, dok na mestu potpredsednika Skupštine ostaje Zoran Milošević.

„Veliko zadovoljstvo mi pričinjava činjenica da smo napravili veliki posao za ovih pet godina, da smo napravili i dobar rezultat na terenu, stabilizovali klub, i sada moramo da razmišljamo šta i kako dalje. Novi model Evrolige je vrlo opasan, jer zahteva još veću angažovanost svih, na svimim nivoima u klubu“, rekao je Čović.

Čović je naveo da je ukupan prihod kluba za prethodnih pet sezona bio 28 miliona evra od čega je oko 12 miliona potrošeno na izmirivanje prethodnih obaveza, iz perioda od 2000. godine do 11. 8. 2011.

On je dodao da je država za prethodnih pet sezona obezbedila ukupno četiri i po miliona evra, što je predstavljalo 16 odsto ukupnih prihoda, dok je preostalih 23,5 miliona klub obezbedio svojim aktivnostima i od sponzora koji nisu državna preduzeća.

„Crvena zvezda je u tom periodu platila dva miliona i 700 hiljada evra na ime poreza i doprinosa, što su obaveze prema državi“, dodao je Čović prilikom podnošenja finansijskog izveštaja za proteklih pet godina.

Prema podacima koje je izneo Čović, klub je u poslednjih pet godina odvojio 9,5 miliona na naknade za igrače prvog tima, a treneri su u prethodnih pet sezona ukupno koštali klub milion i 200.000 evra.

Prošlogodišnji tim, koji je ostvario veliki uspeh i uz dve titule i plasman u četvrtfinale Evrolige, vredeo je 2,5 miliona evra bruto, a najskuplji igrač bio je Kvinsi Miler sa godišnjom platom od 400.000 dolara.

Delegati su tokom Izborne skupštine saznali i da će prihodi od Evrolige u narednoj sezoni biti neznatno veći u odnosu na prošlu, a to je novčani prihod od 200.000 evra kao zagarantovana suma i 37.000 za svaku pobedu u prvoj fazi takmičenja. U slučaju plasmana medju prvih osam timova klub bi od svake pobede prihodovao 70.000 evra.

Crvena zvezda je u prethodnih pet sezona 3,1 miliona evra od prodatih ulaznica, 2,2 miliona evra od obeštećenja za igrače i 1,6 miliona evra od TV prava.

Prema rečima prvog čoveka crveno-belih, projekcija budžeta za sledeću sezonu je izmedju pet i po i šest miliona evra, ali bez opterećenja vraćanja dugova.

Rezultatski ciljevi ostaju isti, posebno u domaćim okvirima – plasmani u Jadranskoj i Super ligi Srbije, nacionalnom kupu, i realan plasman i borba s mnogo skupljim i jačim timovima u Evroligi koja će se igrati u novom formatu.

Kako se dodaje u saopštenju, od danas je promenjeno i ime kluba u statutu crveno-belih.

„Više nema imena Telekom, već se klub zove KK Crvena zvezda sa adresom Mali Kalemegdan broj 2“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.