U trendu

Niko kao Novak: Brojke koje pokazuju surovu dominaciju Đokovića

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, obeležio je drugu deceniju 21. veka i kada se pogledaju brojke, dolazi se do zaključka da se malo priča o tome koliko je bio dominantan u period od 2011. pa do danas.

Đoković je pokazao da je nadolazeća zvezda 2007. i 2008. godine, ali prava dominacija krenula je od 2011. kada je prvi put i izbio na prvo mesto ATP liste.

Od tog trenutka pa sve do dan danas traje surova dominacija srpskog tenisera, uz samo jedan prekid kada je zbog povrede lakta 2017. godine morao na operaciju.

Godinu dana kasnije se vratio osvojivši Vimbldon i nastavio je sa vladavinom u svetskom tenisu.

Koliko je Đoković bio superioran u odnosu na ostale rivale, uključujući Rafaela Nadala i Rodžera Federera, govori podatak da je od 2011. godine Đoković osvojio 19 Grend slemova, a Federer, Nadal i Marej zajedno 18.

Đoković je u tom periodu, od 2011. do danas, proveo 334 nedelje na prvom mestu ATP liste, a pomenuta trojka skupila je svega 199.

Šest puta je godinu završavao na prvom mestu, a Marej, Federer i Nadal samo četiri, dok pomenuti teniseri imaju nešto više titula na svom kontu – 59 naspram 54 koliko je Novak osvojio.

Proteklih deset godina ne postoji „velika trojka“, već samo jedno ime – Novak Đoković. I, ono će biti prisutno u vrhu makar do 2025. jer je Đoković do tada potpisao novi ugovor sa kompanijom „Lakost“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.