U trendu

Njujork čeka da vidi prvi duel Nadala i Federera

Teren će dati konačnu ocenu i sliku, ali u najavi ovogodišnji US open izgleda znatno siromašnije i manje atraktivno nego proteklih godina, naročito u muškoj konkurenciji. Odustajanjem dva dana pre početka, jer se još nije oporavio od povrede kuka, Endi Marej je samo još više „pokvario“ muški turnir, nakon što su zbog povreda učešće već otkazali branilac titule Stanislas Vavrinka, Novak Đoković, Miloš Raonić i Kei Nišikori. Interesantno, prvih petorica tenisera na ATP listi na kraju 2016. godine!

Bez obzira na promene u kosturu, Rodžer Federer i Rafael Nadal su ostali broj „jedan“ i „tri“, što znači u istoj polovini žreba, čime je otpala mogućnost da finale igraju dva najveća teniska imena, ne samo poslednjeg grend slem turnira u godini. A i ako bi se sastali u polufinalu, bio bi to, interesantno, tek prvi međusobni duel na ovom grend slem turniru, nakon punih 13 godina rivaliteta i 37 odigranih mečeva (Rafa vodi 23-14).

„Umesto Rodžera, u polufinalu bih voleo da igram protiv nekog drugog tenisera, nekog lakšeg, ako je moguće. Ali…“, kaže Nadal, dvostruki šampion u Njujorku (2010. i 2013. godine), sa ukupno 15 grend slem titula, koji, međutim, nije prošao 4. kolo US opena od 2013. godine.

„Finala su uvek više posebna u odnosu na polufinala. Ali, svejedno, ako se sretnemo u polufinalu, biće to nešto veliko i sjajno“, dodao je posle tri godine ponovo prvi reket sveta, koji će u prvom kolu igrati protiv Dušana Lajovića.

Federer je pet puta uzastopno pobeđivao na US openu, od 2004. do 2008. godine, i pokušaće da se domogne treće grend slem titule u godini, nakon Australian opena i Vimbldona, 20. u karijeri. Nije igrao u finalu od poraza od Del Porta 2009. godine, a u slučaju konačnog trijumfa, Fedeks bi pretekao Amerikance Pita Samprasa i Džimija Konorsa, koji, takođe, imaju po pet titula u open eri. Federer prolazi kroz drugu tenisku mladost, ove godine je osvojio pet titula, ima 35 pobeda i samo tri poraza, i s obzirom na tvrdu podlogu, ima velike šanse da sa 36 godina postane najstariji osvajač US opena u open eri, a ukupno najstariji od Bila Tildena (1929). A za razliku od Nadala, Švajcarac ne bi imao ništa protiv da se sa velikim rivalom sretne u polufinalu.

„To bi bilo zabavno za sve na turniru. Ali, znate, ja volim da sa Rafom igram ovde u Njujorku“, našalio se Federer, koji je prošle godine propustio US open zbog povrede kolena, a koji će ove godine u prvom kolu igrati protiv Amerikanca Frensisa Tijafoa, prenose Vijesti.

U odsustvu Mareja, Đokovića i Vavrinke, koji zajedno imaju 18 grend slem titula, te Raonića i Nišikorija, ovogodišnji US open predstavlja eliku šansu, barem za finale, i za nekog od „mlađe garde“, počev od Aleksandra Zvereva, preko Nika Kirjosa, Dominika Tima…Zverev je u dobroj formi, osvojio je titule u Vašingtonu i na Mastersu u Montrealu (u finalu protiv Federera), činjenica da je na suprotnoj strani žreba od one u kojoj su Rodžer Federrer i Rafael Nadal, daje mu, kako kaže, dodatno samopouzdanje.

„Igrao sam odlično na betonu do sad. Osvojio sam dva velika turnira jedan za drugim. Osjećam da mogu da se takmičim i pobedim bilo koga u ovom periodu. Imam samopouzdanja, osećam se drugačije nego pred ijedan drugi grend slem do sada. Naravno da su Rodžer i Rafa favoriti, njih dvojica su iznad svih ostalih. Ali, idem meč po meč i nadam se da ću stići do duela sa njima“, rekao je 20-godišnji Zverev.

Šestostruka šampionka Serena Vilijams ovih dana treba da se porodi, Viktorija Azarenka, dvostruka poražena finalistkinja, zbog porodićnih razloga je odustala od turnira, pa na ženskom turniru vlada neizvesnost oko ovogodišnje pobednice. Ovogodišnje izdanje otvorenog prvenstva Amerike već se može nazvati istorijskim. Razlog je neverovatna gužva u borbi za prvo mesto na WTA listi, pa je na US openu čak osam teniserki u konkurenciji za najviše postolje.

Osim trenutno vodeće Čehinje Karoline Pliškove, kraj US opena na prvom mestu WTA liste mogu dočekati Rumunka Simona Halep, Garbinje Mugurusa iz Španije, Ukrajinka Jelina Svitolina, Dankinja Karolina Voznijacki, Britanka Johana Konta, Ruskinja Svetlana Kuznjecova i Amerikanka Venus Vilijams. Do prvog mesta jedino ne može branilac trofeja, Nemica Andželika Kerber, trenutno šesta na WTA listi.

U najpovojnijoj poziciji su Halep, Mugurusa i Svitolina, koje zavise od sopstvenog učinka i osvajanje ovog grend slema će ih promovisati u najbolje na svetu. Sadašnja broj jedan, Pliškova, brani finale, pa bi u slučaju da osvoji US open ove sezone, a da u njemu pobedi Mugurusu, došlo do situacije da obe imaju jednak broj bodova i delile bi prvo mesto u rejtingu. Mugurusa je u najpovoljnijoj poziciji, pošto bi joj u zavisnosti od rezultata konkurentkinja, prvo mesto u rejtingu mogao doneti i četvrti krug.

A najteži start čeka Rumunku Halep, pošto je u prvom kolu čeka susret sa Marijom Šarapovom, kojoj će to biti prvi meč na nekom greng slemu otkako je odradila suspenziju na 15 meseci zbog dopinga. Ruskinja je slavila u svih šest njihovih dosadašnjih susreta.

„Moja reakcija je bila normalna, pošto sam ove godine imala težak žreb na skoro svim turnirima. Naravno, pomislila sam: ‚Da li je moguće?‘. U prvom kolu grend slema? Ali, šta da radim, trenirala sam normalno, nisam to emotivno podnela“, istakla je Halepova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.