U trendu

Novak Đoković osvojio Australijan open

Novak Đoković postao je prvi Srbin u istoriji tenisa koji je u singlu osvojio jedan gren slem turnir, pobedivši Congu u finalu Australijan opena. U isti mah, on je i najmlađi teniser koji je osvojio ovaj turnir.
Iako tek dvadesetogodišnjak (rođen je 22. maja 1987), Novak Đoković je trenutno treći teniser sveta. Njegov uspon je zaista impresivan i ne sumnjamo da će nastaviti sa blistavim uspesima.
Tenisom je počeo da se bavi sa četiri godine, u letnjem teniskom kampu na Kopaoniku. Sa četrnaest godina postao je trostruki prvak Evrope (singl, dubl, ekipno), osvojio zlato u San Remu sa selekcijom plavih, a na Svetskom šampionatu vicešampionsku titulu. Sledeće sezone uzima vodeću poziciju u Evropi u konkurenciji do šesnaest godina, osvaja turnire „La Boul“ i „La Poet“ u Francuskoj, i slavi na Princes kupu u Majamiju i na ITF turniru u Pančevu (do osamnaet godina), gde je pobeđivao i starije od sebe. Nakon pet odigranih ITF turnira postao je četrdeseti najbolji junior sveta.
I u sezoni 2003. uspesi su se nastavili. Finale ITF turnira u Nirnbergu je predao zbog povrede, ali je osvojio zlatnu medalju za svoju zemlju. Uz stopostotni učinak na šest mečeva, sa drugovima iz reprezentacije je u francuskom gradu Latneu dobio titulu najboljeg tenisera u Evropi u konkurenciji do šesnaest godina. 2003. je dobio i svoj prvi profi poen, na „fjučersu“ koji je organizovao TK „Crvena zvezda“ u prvom kolu je pobedio četvrtog nosioca. Na sledećem „fjučersu“ (organizovao TK „Dril“) dospeo je do polufinala sa osam uzastopnih pobeda. Na „fjučersu“ odigranom u SCG 2003. je dospeo u polufinale, pobedivši i šesnaest godina starijeg igrača, Francuza Salvesa, koji je devedesetih pet godina bio među prvih sto u svetu. Titule je osvojio i na državnom prvenstvu u konkurenciji do osamnaest godina, a s „Partizanom“ je osvojio titulu seniorskog ekipnog prvaka države.
Godine 2004. osvojio je nekoliko „fjučersa“ i „čelindžera“ i učestvovao na dva ATP turnira, u Bukureštu po prvi put pobedivši Francuza Klemona. Godinu je završio kao 182. na ATP listi. Na gren slemovima 2005. godine u Melburnu, Parizu i Londonu prošao je po tri kola kvalifikacija, a u Njujorku je direktno dospeo u glavni turnir i igrao treće kolo, i postao osamdeseti igrač na svetskoj top-listi.
Osvaja svoj prvi veliki turnir 2007. u Majamiju, uz šest pobeda i bez izgubljenog seta. Na putu do finala bez problema je savladao drugog igrača sveta, Rafaela Nadala, revanširajući se za prethodne poraze. Pobedio je trojicu igrača koji su na ATP listi bili bolje plasirani od njega (Endija Rodika u četvrtfinalu, Rafaela Nadala u polufinalu i Rodžera Federera u finalu turnira na ATP turniru u Montrealu). U velike uspehe spadaju i finale US opena, kao i pobeda na Dejvis kupu protiv Australije.
Đokovićevi uzori su Pit Sampras i Andre Agasi, a omiljena podloga tvrda. U slobodno vreme voli da surfuje internetom, sluša relaksirajuću muziku i gleda filmove, kao i da izlazi s društvom. 

Koristan link:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (58)