U trendu

Novak srušio Federera i postavio rekord koji će teško iko ikada srušiti!

Novak Đoković je 8. marta 2021. godine i zvanično postao vlasnik još jednog rekorda, pošto je započeo 311. nedelju na vrhu ATP rang liste.
Đoković je prestigao dosadašnjeg rekordera Rodžera Federera, čime je ostvario jedan od dva najveća cilja koja je stavio pred sebe.

Niko od aktivnih igrača nije blizu Novakovog rekorda, a s obzirom da je malo verovatno da će se tridesetdevetogodišnji Švajcarac vraćati na prvo mesto rang liste, teško je videti da će iko ikada moći da obori njegov rekord.

Od 4. jula 2011. godine, odnosno dana kada se prvi put domogao prvog mesta rang liste, Novak je na toj poziciji bio čak 64,26 odsto vremena.

Na ATP tronu se najduže zadržao u periodu od jula 2014. do novembra 2016, kada je bio prvi teniser sveta ukupno 122 nedelje. Trenutna vladavina traje od februara 2020, ali mu se nisu računale sve nedelje tokom nekoliko meseci zbog pandemije virusa korona.

Od Novakove prve nedelje samo su tri tenisera uspevala da mu na trenutke preuzimaju tron. Federer je bio vodeći 25 nedelja, Mari 41, a Nadal 107.

Iza njega su na aktuelnoj listi ostali Federer sa 310, Pit Sampras sa 286, Ivan Lendl sa 270, Džimi Konors sa 268, Nadal sa 209…

Tridesettrogodišnjaku iz Beograda ostaje da ostvari još jedan cilj kako bi postao bez premca najbolji teniser svih vremena, a to je rekord po broju osvojenih Grend slem trofeja. Trenutno ih ima 18, dva manje od Federera i Nadala.

Novopečenog rekordera ljubitelji tenisa će naredni put imati prilike da gledaju 24. marta na Mastersu u Majamiju, nedugo nakon čega će zaigrati i na Srbija openu, na svojim terenima na Dorćolu, 19. aprila.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar