U trendu

Novakova GOAT kampanja u toku… (foto, video)

Piter Bodo, poznati američki teniski novinar, u tekstu za ESPN piše da je Novak Đoković sada u konkurenciji za nezvaničnu titulu najvećeg svih vremena (Greatest Of All Time, GOAT).

“Kada se narednih godina budemo vraćali na Australijan open 2019, stvar koje ćemo se najviše sećati može da bude to što je tada Novak Đoković ponovo aktuelizovao GOAT debatu i lansirao svoju kampanju u toj trci“, navodi Bodo i dodaje:

“Uzimajući u obzir njegove godine, odlično zdravlje, skoro pa opsesiju zdravim načinom života i priličan apeteti za dominacijom (Đoković je osvojio tri poslednja Slema), teško je pobeći od ideje da je bitka za največeg svih vremena u toku“.

Bodo navodi da je Đoković “uništio“ Nadala u finalu Ozi opena, podseća da je došao do 15. Slema i tako prestigao Samprasa.

“Posle krize zbog privatnih problema i povrede lakta, Đoković je bolji nego ikada ranije. Povratio je fokus i igru, sve je veći razmak između njega i njegovih najvećih rivala, delom i zato što godine i fizička sprema utiču na mečeve s njima, i to na štetu protivnika“, piše Bodo i obrazlaže:

“Sa 32 godine Nadal je samo godinu stariji od Đokovića. To nije mnogo, ali Nadalov stil igre zahteva više napora i više je milja prešao u karijeri. Federer, trenutni GOAT lider, odličnog je zdravlja, ali već ima 37 godina“.

Novinar navodi da Novak ima pozitivni skor sa Nadalom (28-25) i sa Federerom (25-22), a ima dve Gren slem titule manje od Rafa i pet od Rodžera. A zatim postavlja sledeće pitanje:

Velike titule: Gde je Novak u odnosu na Rodžera?

“Za diskusiju je pitanje da li Đoković, ili bilo ko drugi, mora da izjednači Federerov broj Gren slem titula kako bi ga izazvao za mesto najvećeg svih vremena. Ako je moguće biti GOAT bez najviše Slemova, Đokovićevi izgledi rastu. Ima pozitivni skor sa svim članovima Velike Četvorke, a Nadalova prednost nad Federerom 23-15 u žižu vraća pitanje koje je Mats Vilander jednom postavio: ‘Kako neko može da bude najveći svih vremena ako je u njegovoj epohi bio neko koga nije mogao redovno da pobeđuje?“

Bodo piše da je i Nadalov slučaj jak, ali da ne treba zaboraviti ni Roda Lejvera.

“Istina, osvojio je samo 11 Gren slem titula, ali zabranjeno mu je da igra pet godina (ukupno 20 Slemova) jer je postao profesionalac. Lejver je osvojio više od 200 titula u 23-godišnjoj karijeri pre i posle Open ere, uključujući sve četiri najveće titule u obe ere“.

(Saša Ozmo, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.