Nuvolarijev trofej iz 1939. godine ponovo u Beogradu

BEOGRAD – Orginalni trofej, koji je italijanski legendarni vozač Tazio Nuvolari osvojio 3. septembra 1939. godine kao pobednik „Prve beogradske velike nagrade“, poznatije kao „Kružna trka oko Kalemegdana“ prikazan je danas u hotelu Amsterdam u Beogradu.

Trofej je prikazan pred ambasadorom Republike Italije u Srbiji Karlom Lo Kasiom, predsednikom ACI Mantova Alberto Marenđi i direktorom Muzeja automobila Beograd Bratislavom Petkovićem, inicijatorom celog događaja.

Događaju su prisustvovali i direktor „Motor Heritage“ Đorđo Adrijano i predsednik Srpske federacije oldtajemara Dalibor Ružić.

Trofej je u Beograd stigao u organizaciji Automobilskog kluba Mantova (ACI), koji je vlasnik dragocenog objekta „Museo Tavizo Nuovolari“, mesta gde se čuvaju orginalana sećanja na ovog vozača.

„Ovo je najbolji način da doprinesemo sećanju na našeg vozača i na način na koji će biti prisutan u Beogradu, mestu gde se dogodila poslednja velika nagrada pre Drugog svetskog rata“, rekao je predsednik ACI Mantova Alberto Marenđi.

Trofej je u Beograd stigao u pratnji članova grupe prestižnog udruženja „Scuderia Nuvolari“, koji je ovom prilikom izložio odabrane sportske automobile koji im pripadaju.

Ambasador Italije Lo Kasio istakao da mu je zadovoljstvo što je njegova ambasada ima priliku da učestuje u obeležavaju jednog važnog događaja u kojem je učestvovala legenda kao što je Nuvolari, koji je pobedio na trci pre 80 godina.

Inicijator celog događaja i direktor „Motor Heritage“ Đorđo Adrijan rekao je da srećan što je organizvao ovaj događaj.

„Moja vizija je da dobra priča nema kraja. Ja sam srpski zet i za ovaj grad sam vezan iz porodičnih razloga. Kao Italijan srećan sam što sam organizovao ovaj događaj i ovo je moj skromni doprinos proslvali 140 godina diplomatskih odnosa Italije i Srbije i 10 godina starteškog partnerstva između dve zemlje“, rekao je Adrijan.

U čast povratka Nuvolarijevog trofeja, grupa automobila učestovaće u oživljavanju trke 1939. godine i voziće trku oko Kalemegdana sutra u 12 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.