Odbijene žalbe Blatera i Platinija na suspenzije

Žalbena komisija Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) odbila je danas žalbe predsednika svetske kuće fudbala Sepa Blatera i predsednika Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišela Platinija na njihove privremene suspenzije.

Blater i Platini su 8. oktobra suspendovani na po 90 dana zbog krivične istrage koja se vodi protiv 79-godišnjeg Švajcarca za “nelojalnu isplatu”, od dva miliona dolara, koliko 2011. godine platio bivšem francuskom reprezentativcu za konsultantske poslove.

“Žalbena komisija je u potpunosti odbila žalbe”, navodi se u saopštenju.

Takva odluka mogla bi da spreči Platinija da učestvuje na izborima za predsednika Fife, pošto izborna komisija neće obrađivati njegovu kandidaturu dok traje suspenzija.

Platini bi mogao da se žali Sudu za sportsku arbitražu i ako dobije žalbu izborna komisija će razmotriti njegov slučaj, ali ni to nije garancija da će moći da učestvuje na izborima.

Fifa je pogođena velikim skandalom od maja, kada je uhapšena nekolicina njenih zvaničnika posle istrage američkih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

Predsednički izbori u Fifi održaće se 26. februara naredne godine a prihvaćene su kandidature jordanskog princa Alija Bin el Huseina, predsednika Azijske fudbalske konfederacije šeika Salmana bin Ebrahima al Kalife iz Bahreina, bivšeg čelnika Fife Žeroma Šampanja iz Francuske, generalnog sekretara Uefa Švajcarca Đanija Infantina i južnoafričog biznismena Tokja Seksvejla.

(Beta)

Ostavite komentar