U trendu

Održana treća redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije

SREMSKI KARLOVCI – Treća Redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije održana je u prostoru Svečane sale u zdanju Karlovačke gimnazije, najstarije gimnazije u našoj zemlji.

Ovom prilikom, sprovedeni su izbori za upražnjeno mesto člana Izvršnog odbora OKS nastalo imenovanjem gospodina Zorana Gajića za ministra sporta. Za novog člana IO OKS izabran je predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, Đula Mešter. Usvojeni su izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2022. godinu, kao i finansijski plan i plan rada za 2023. godinu.

Sednici Skupštine OKS prisustvovao je veliki broj gostiju. Među njima su bili ministar prosvete Branko Ružić, član Izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta i član MOK Nenad Lalović, ambasador Srbije u Mađarskoj Ivan Todorov, kao i predstavnici nacionalnih i pokrajinskih institucija. Sednici su prisustvovali i proslavljeni osvajači medalja i olimpijci iz Novog Sada. Predsednik Božidar Maljković je u ime Olimpijskog komiteta Srbije u uvodnom delu sednice uručio poklon zameniku predsednika opštine Sremski Karlovci, Svetomiru Mihaljevu.

Predsednik OKS Božidar Maljković u uvodnom obraćanju pozdravio je sve članove Skupštine i zahvalio se predsedniku opštine Sremski Karlovci, Aleksandru Saši Stojkečiću i njegovim saradnicima, kao i direktoru Karlovačke gimnazije, gospodinu Branku Stojkovu, na gostoprimstvu, podršci i saradnji, u pripremi i organizaciji godišnje Skupštine OKS.

„Naš dolazak i održavanje godišnje sednice Skupštine baš na ovom mestu, ima posebnu simboliku i značaj imajući u vidu da je ovo godina u kojoj će „Olimpijsko obrazovanje“, kao izborni predmet, zaživeti u obrazovnom sistemu u Srbiji. Smatram da nismo mogli naći prikladnije mesto od Karlovačke Gimnazije, najstarije Gimnazije u našoj zemlji, sa tradicijom dugom 232 godine“, rekao je u uvodnoj reči Maljković.

Prema njegovim rečima, prisustvo resornih ministara za sport i za prosvetu na godišnjoj sednici Skupštine OKS pokazuje koheziju zajedničkog delovanja ove tri institucije u pravcu ostvarivanja jednog od najviših ciljeva svake zajednice, brigu za zdravo i humano društvo što objedinjuje „olimpijsko obrazovanje“ koje će od septembra biti dostupno osnovcima u našoj zemlji.

„Ovaj olimpijski ciklus je po mnogo toga veoma specifičan, pa smo se prošle godine nalazili u postolimpijskoj, a ove se već nalazimo u predolimpijskoj godini. To znači da smo u 2022. godini, kao nikad do sada, u isto vreme i završavali sve aktivnosti koje su se odnosile na Igre u Tokiju i započeli pripremu uspešnog nastupa naše delegacije na Igrama u Parizu“, rekao je Maljković predstavljajući delegatima izveštaj o radu za 2022. godinu.

On je posebno podvukao izuzetne rezultate naših sportista ostvarene na Mediteranskim igrama u Oranu gde je osvojena 31 medalja, kao i na letnjem Evropskom olimpijskom festivalu mladih održanom u Banskoj Bistrici odakle se Tim Srbija vratio sa 6 sjajnih medalja.

„Najvažniji sportski program Olimpijskog komiteta Srbije je svakako Olimpijski program “Pariz 2024” kroz koji su finansirani naši najbolji sportisti u seniorskoj konkurenciji, oni od kojih se može očekivati da sa uspehom nastupaju na predstojećim Olimpijskim igrama. U prethodnoj godini u okviru ovog programa finansirani su programi 66 sportista iz 11 individualnih sportova, odnosno 4 ekipe iz 3 timska sporta“, istakao je Maljković koji se osvrnuo i na sjajnu saradnju sa komercijalnim sponzorima i partnerima u prethodnom periodu.

On je posebno naglasio uspešnu saradnju Olimpijskog komiteta Srbije sa Vladom Srbije, Ministarstvom sporta i najvišim državnim institucijama u 2022. godini.

„U ovoj godini očekuje nas nastup na velikom broju takmičenja. Evropske igre, kao i dva izdanja Evropskog olimpijskog festivala mladih, uz druge Svetske igre sportova na plaži biće u fokusu našeg delovanja ove godine, a sve sa ciljem stvaranja vrhunskih uslova za pripreme i nastup naših sportista na ovim takmičenjima,“ rekao je Maljković i dodao da će Olimpijski komitet Srbije u 2023. godini nastaviti da sprovodi uspešno razvijene programe olimpijskog obrazovanja, ali će, kako je naveo, paralelno sa tim uvoditi i nove koncepte i projekte u okviru ove oblasti delovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.