U trendu

OKS ogranizovao predavanje za sportiste o vakcinaciji

BEOGRAd – Olimpijski komitet Srbije (OKS) organizovao je danas putem video konferencijske veze predavanje pod nazivom “Imunizacija članova Tima Srbije protiv infekcije COVID-19”, kom je prisustvovalo oko 200 sportista i članova sportskih saveza.

U svetlu priprema za Olimpijske igre, a u skladu sa aktuelnom pandemijskom situacijom vezano za infekciju COVID-19, Olimpijski komitet Srbije je formirao Radnu grupu za praćenje svih aspekata COVID-19 infekcije na sportiste i članove Misije.

Ova Radna grupa koju sačinjavaju eminenti stručnjaci iz najrelevantnijih institucija donela je inicijativu za davanje mogućnosti za vakcinisanje svih kvalifikovanih i potencijalnih učesnika Olimpijskih igara u okviru Misije OKS.

Ova inicijativa prosleđena je Ministarstvu omladine i sporta koje je razumelo i podržalo važnost prioritetne imunizacije učesnika Olimpijskih igara i u skladu sa tim, svi zainteresovani kvalifikovani i potencijalno kvalifikovani sportisti za Olimpijske igre i osobe iz stručnog okruženja sportista imaju mogućnost da se vakcinišu.

Kako je saopštio OKS, današnje predavanje držali su eminentni medicinski stručnjaci prof. dr Tanja Jovanović, članica Kriznog štaba za suzbijanje negativnih efekata od posledica virusa Covid 19, doc. dr Verica Jovanović iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i članica Kriznog štaba, doc. dr Ivana Milošević sa Klinike za tropske i infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije i prof. dr Dragan Radovanović sa KBC „Dr Dragiša Mišović“ ipredsednik Zdravstvene komisije OKS.

Nakon detaljnog predavanja koje je imalo za cilj da otkloni sve nedoumice oko važnosti vakcinacije u cilju zaštite protiv virusa COVID-19, svi sportisti i sportski radnici koji su pratili predavanje, mogli su da postavljaju pitanja medicinskim stručnjacima i dobiju odgovore na sva pitanja koja se tiču njihove imunizacije.

Kako nastup na Olimpijskim igrama neće biti uslovljen vakcinisanjem sportista, ipak je poželjno i važno da ovu mogućnost iskoriste svi sportisti. Imunizacija sportista će biti jako bitan korak u zaštiti celokupnog stanovništva u Republici Srbiji, što i jeste primarni cilj. Na ovaj način sportisti će steći imunitet i neće biti prenosioci ovog izuzetno zaraznog virusa, što je jako bitno i društveno odgovorno.

Međunarodni olimpijski komitet je na nedavno održanom Izvršnom odboru posebno pohvalio program imunizacije sportista koji sprovodi Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa institucijama.

Saradnja OKS i Vlade Srbije apostrofirana je, od strane MOK – a kao pravi primer saradnje nacionalnog olimpijskog komiteta sa državnim organima u izazovnim vremenima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.