U trendu

Olimpijski tim izbeglica sa 36 sportista učestvuje na Igrama u Parizu

Tim izbeglica na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu učestvovaće sa 36 sportista iz 11 zemalja u 12 sportova.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da su sportisti izabrani među više od 70 stipendista.

Umesto da se takmiče pod olimpijskom zastavom, izbeglice će imati svoj grb u čijem centru će biti srce, okruženo strelicama koje simbolizuju kako izgubljene izbeglice mogu da pronađu put kući. Tim će biti poznat pod akronimom EOR (Équipe Olympique des Réfugiés).

„To što imamo sopstveni grb stvara osećaj pripadnosti i osnažuje nas da se zalažemo za populaciju od više od 100 miliona ljudi koji dele isto iskustvo. Jedva čekam ponosno da ga nosim“, rekla je Masoma Ali Zada iz Avganistana, šefica te delegacije, koja se na prethodnim Igrama u Tokiju takmičila u biciklizmu.

Olimpijski tim izbeglica čini 23 muškarca i 13 žena koji će se takmičiti u atletici, badmintonu, boksu, brejkdensu, kanuu, biciklizmu, džudou, streljaštvu, plivanju, tekvonodu, dizanju tegova i rvanju, na Igrama koje počinju 24. jula u Parizu.

„Moj olimpijski san se ostvaruje“, rekao je iranski tekvondista Kasra Mehdipurnedžad koji živi u Nemačkoj.

Olimpijski tim izbeglica osnovao je MOK 2016. godine za takmičenje u Rio de Žaneiru, kako bi dozvolio sportistima da učestvuju čak i ako su bili prinuđeni da napuste domovinu.

U Riju je bilo 10 sportista, a u Tokiju 29 u timu izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.