U trendu

Oliver Kan

Oliver Kan (Oliver Kahn) rođen je 15. juna 1969. godine u Nemačkoj. Danas je, prema mišljenju većine stručnjaka, najbolji golman na svetu, što pokazuje i njegov izbor za najbolje timove Evrope i sveta.

Oliver Kan fudbal je počeo da igra još kao dete i dugo je sanjao o tome da bude golgeter u poznatom timu. Sve do tinejdžerskih godina, kada je igrao u mlađim kategorijama, bio je špic igrač u lokalnim nemačkim klubovima. I sam kaže da je definitivnu odluku o tome da bude golman doneo ne samo zato što je bio nezadovoljan svojom igrom već i zbog toga što je smatrao da bi mnogo bolje od postojećih golmana sprečavao golgetere da daju golove. Uvek je govorio da golgeteri najbolje znaju kako njih same treba sprečiti da daju gol.

Nakon ove drastične promene uloge u timu, trebalo mu je dosta da se privikne, te je puno vremena proveo na klupi. To ga nije sprečavalo u nastojanju i nije odustajao. U Baern iz Minhena došao je kao treći golman, ali je uz malo sreće i truda ubrzo postao drugi, a potom i prvi golman.

Svetu je pokazao svoje umeće u Ligi šampiona 2001. godine, kada je proglašen za najboljeg golmana Evrope. Noćna mora za napadače bio je i u dresu reprezentacije Nemačke. Na Svetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji izabran je za fudbalski tim snova.

Više se iskazivao kao pojedinac, bar što se trofeja tiče, jer je od klupskih trofeja osvojio „samo“ dva šampionata Nemačke. Ipak, treba pomenuti da je jednom učestvovao u finalu Lige šampiona i u finalu Svetskog prvenstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)