U trendu

„On drži lekcije o borbi s pritiskom…“: Besni Đoković na karikaturi sa gimnastičarkom

Šokantan poraz od Zvereva u polufinalu Olimpijskih igara bio je prvi u nizu udaraca za Novaka Đokovića.

Nakon što je izgubio šansu za olimpijsko zlato, jedini važni trofej koji mu nedostaje, u subotu je ostao i bez bronze. U dramatičnom meču za medalju poražen je od Pabla Karenja Buste 6:4, 6:7, 6:3.

Kada je Španac u trećem setu napravio brejk, Đoković je potpuno podivljao. Urlao je, psovao je toliko da se čulo na celom stadionu, reket je najpre bacio na tribine, a onda ga je slomio udarivši s njim o stub koji drži mrežu…

Nakon meča novinari su ga pitali za komentar ispada koje je priredio. „Šta želite da vam kažem? To je nešto što se događa u žaru borbe. Nije u redu, naravno, i izvinjavam se zbog poruka koje se tako šalju, ali ja sam takav. Ja radim takve stvari. Svi smo ljudska bića. Nekada je teško kontrolisati se“, odgovorio je.

Zatim je objavio da zbog povrede i iscrpljenosti predaje meč za bronzu u miks dublu, koji je trebalo da igra s Ninom Stojanović.

Jedan od najboljih tenisera svih vremena ovim potezima je izazvao brojne kritike, ali i podsmehe na društvenim mrežama, zato što je nedugo pre potpunog pomračenja na terenu i poraza na jednom meču i odustajanja od drugog meča za olimpijsku medalju Đoković objašnjavao da osoba koja nije sposobna da se nosi s velikim pritiskom ne može da bude vrhunski sportista.

Nakon što je slavna američka gimnastičarka Simon Bajls odustala od dela takmičenja Olimpijskih igara u Tokiju zbog nemogućnosti da se nosi s pritiskom, počelo je puno da se govori o mentalnom zdravlju sportista.

Đoković je dao svoje viđenje toga: „Pritisak je privilegija. Bez pritiska ne bi bilo profesionalnog sporta. Ako želiš da budeš najbolji, bolje ti je da počneš da učiš kako da se nosiš s pritiskom. I kako da izdržiš teške trenutke.“

Otkrio je i kako on to radi: „Uspeo sam da razvijem mehanizam pomoću kojeg se borim protiv sve te buke i na terenu i van njega. Borim se protiv toga tako da mi to ne remeti koncentraciju. Osećam kako imam dovoljno iskustva da znam sebe i kako treba da izađem na teren i igram svoj najbolji tenis. Niko se ne rađa s takvim sposobnostima. Sve to dođe s vremenom.“

Premda Đoković nije govorio konkretno o Bajls, ova njegova izjava je u brojnim medijima shvaćena kao držanje lekcije gimnastičarki koja je od OI-ja odustala nakon što je „pukla“, prenosi Index.hr.

L’Equipe, najugledniji sportski list na svetu, napisao je: „Kad je američka gimnastičarka Simon Bajls odlučila da se povuče s dva takmičenja na Olimpijskim igrama kako bi sačuvala mentalno zdravlje, Novak Đoković poručio je da je pritisak ‘privilegija’.“

Naravno, nakon što je Đoković imao neviđene ispade na meču za bronzu i nakon odustajanja od borbe u miksu, krenule su brojne prozivke Đokovića po društvenim mrežama. Njegovi kritičari pišu da nema pravo da drža lekcije o nošenju s pritiskom kada očigledno ni sam ne može da ga podnese.

To je najbolje objašnjeno karikaturom na kojoj Bajls odustaje dostojanstveno i mirno poručujući „dosta je bilo“, dok je Đoković prikazan kako to isto urla potpuno deformisan od besa lupajući teniskim reketom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)