U trendu

Otvoren muzej Svetske atletike u Štark areni

BEOGRAD – Muzej Svetske atletike otvoren je danas u beogradskoj Štark areni.

Postavku, koju čine sportski rekviziti svetskih atletičara, među kojima su i sprinterice srpske atletičarke Ivane Španović Vulete, biće izloženi tokom tokom trajanja „Belgrade Indoor Meetinga“, koji počinje 7. marta, pa sve do kraja Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici, koje je na programu od 18. do 20. marta.

Svečanoj ceremoniji otvaranja postavke prisutvovali su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović, direktor Nasleđa svetske atletike Kristofer Tarner, kao i prve zvezde altetskog mitinga i predstojećeg SP Ivana Španaović Vuleta i Armand Duplantis.

„Svetsko prvenstvo je već počelo. Počinje atletskim mitingom u ponedeljak, a počinje i otvaranjem Muzeja svetske atletike. Čast mi je da pozdravim Krisa Tarnera, čelnika Svetske atletske federacije. Od danas je otvoren muzej, gde se nalazi oko 300 eksponata, neki su stari preko 3.000 godina. Ova postavka će biti tu do 20. marta, do kraja Svetskog prvenstva i ja se nadam da ćete uživati, danas ćemo imati ovde i medalje, kao i sprinterice naše Ivane Vulete“, izjavio je Jevrosimović.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je važnost atletskih događaja za srpsku pretonicu.

„Beograd može da bude ponosan što je domaćin ovakvog takmičenja, 1.450 sportista će se nadmetati, u 120 zemalja sveta će ići prenos. Posebno smo ponosni što nema sporta koji neće da dođe u Beograd, to znači da smo dobri domaćini. Srećni smo što smo domaćini Muzeja svetske atletike, moći će na ovom mestu ljudi da vide i upoznaju se sa ovim sportom. Armandu sam obećao da ce dobiti rakiju u njegovoj težini, spemam mu „burence“ ako obori rekord. Srećan sam što je Beograd domaćin. Hvala svima, to pokazuje da je Beograd veliki grad i da svi žele u njega da dođu“, rekao je Vesić.

Čelnik Nasleđa svetske atletike Kris Tarner rekao je 1. januara 2018. godine Svetska atletika odlučila da napravi novo odeljenje, odeljenje nasledstva, koje treba da proslavi i poštuje bogatu istoriju atletike.

„U 2018. godine smo napravili nešto što se zove kolekcija nasleđa svetske atletike – sastoji se iz dresova, trofeja, sprinterica i stvari koje su vezane za takmičenja. Malopre je neko pitao koji je najstariji eksponat, nije ovde nažalost, ali u originalnoj postavci u Oregonu u Americi se nalaze novčići sa originalnih Olimpijskih igara, stari 3.000 godina. Odlučili smo se da donesemo artefakte ljudima na prag, Muzej svetske atletike je prvi digitalizovani svetski sportski muzej. Imamo pet galerija u 360 stepeni, fotografije, video, sve je prevedeno na tri jezika – engleski, francuski i spanski. Vrlo se oslanjamo na sportiste za istoriju, moram da se pohvalim, imamo tu patike Armanda Duplantisa u kojima je oborio rekord, tu je bez ikakve sumnje i najbolja atletičarka iz sveta i Srbije, doniraće svoj deo istorije“, zaključio je Tarner.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar