U trendu

Ovaj tinejdžer je najveća nada svetske atletike zbog koje ratuju dve velesile (video)

Drška od metle u ruci, zalet, skok i sletanje na krevet. Tako je izgledao početak karijere Armanda Duplantisa, danas najveće nade svetske atletike, dečka koji ne prestaje da oduševljava stručnjake, ali i suparnike, dečka zbog kojeg su “zaratile” dve države, dečka koji ruši rekorde kao od šale.

Popularni Mondo, kako ga gotovo svi zovu još od najranijeg detinjstva, danas ima 18 godina, a pre nekoliko dana na mitingu u Ostinu postavio je lični rekord od neverovatnih 5,92 metra. Prošle godine je na istom mestu skočio dva centimetra manje i već je tim rezultatom srušio svetski juniorski rekord, a sada je još malo pomerio sopstvene granice.

– Niko dosad nije video ništa slično ovome. On je Tajger Vuds skoka s motkom – rekao je prošle godine američki trener Earl Bel, osvajač bronze na Olimpijskim igarama 1984.

Mondo je teško mogao završiti drukčije. Otac Greg, Amerikanac, negdašnji je skakač s motkom sa respektabilnim rekordom 5,80 m. Majka Helena, Šveđanka, bivša je sedmobojka i odbojkašica, starija braća Andreas i Antoin takođe su se bavili skokom s motkom, kao i mlađa sestra Johana.

Kako bi ga sprečio da i dalje skače po krevetu, tata Greg je u dvorištu porodične kuće sagradio teren i za malenog Monda više nije bilo povratka. Potpuno se zarazio skakanjem, koje mu je postalo doručak, ručak i večera.

– Druga deca su izlazila napolje i igrala se loptom ili skejtbordom, a on je išao u dvorište i skakao s motkom. Skakao je, pa ušao u kuću da nešto pojede, pa opet skakao i tako ceo dan – ispričao je Greg.

Već kao sedmogodišnjak je srušio neslužbeni svetski rekord za svoj uzrast, sa deset godina je skakao 3,86, a sa 15 je postao svetski prvak za mlađe juniore (U-18) u konkurenciji znatno starijih atletičara. Ipak, od svih rekorda najdraži mu je onaj porodični, kojim je “skinuo” tatu.

– Ustao je to jutro i za doručkom mi rekao, “ostalo ti je još nekoliko sati”. I nakon toga me srušio – kroz smeh je rekao Greg.

Mondo je rođen i živi u Lafajeteu u Luizijani, gde ide u srednju školu. Amerika je u svakom smislu njegov dom, ali kada je trebalo odabrati za koju će državu da nastupa, izbor je pao na majčinu domovinu. Mondo je sa braćom leta provodio u Švedskoj i zavoleo je tu skandinavsku zemlju, ali to nije bio glavni razlog njegove odluke. Kao Šveđanin, naime, nema nikakve brige oko nastupa na svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama, dok bi u SAD-u iz godine u godinu morao da prolazi kroz brutalan sistem kvalifikacija da bi izborio jedno od tri mesta u reprezentaciji. A kako su za Amerikance “trialsi” svetinja i nema popusta ni za koga, čak ni u slučaju povreda, Duplantis je povukao logičan potez. Zbog toga se našao na udaru kritika, ali je u njegovu obranu stao aktuelni svetski prvak Sam Kendriks.

– Mondo je ponosan i na majčino i na očevo poreklo. Odluku je doneo na profesionalnim načelima i premda ga mnogi optužuju što nije odabrao SAD, neka ga to ne brine. Jedina briga treba da mu bude da skače visoko i bude uspešan sportista – rekao je Kendriks.

I čini se da Monda kritike ne “pogađaju” previše, on i dalje skače s osmehom na licu. Prošle godine je na SP-u u Londonu sa 17 godina bio najmlađi finalista i na kraju bio deveti, ali jasno je da su njegove ambicije mnogo veće.

– Do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. želim da postanem najbolji na svetu i idem po zlato – poručuje ovaj tinejdžer.

(Jutarji list)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.