U trendu

Paunović: Seniorski prvaci Evrope? Ne kladim se, ali verujem

Srbija prvak sveta u fudbalu! Do pre šest dana tu rečenicu mogli smo da izgovorimo samo u šali ili dok igramo „plejstejšn“, ali zahvaljujući omladincima na čelu sa selektorom Veljkom Paunovićem, sada ponosno možemo da kažemo da živimo u zemlji svetskih šampiona.

Od mladih fudbalera Srbije, zbog kojih smo tokom  šampionata sveta na Novom Zelandu ustajali u cik zore, sada cela javnost očekuje vrhunske rezultate i u seniorskoj konkurenciji. Od te odgovornosti ne beži ni Paunović, čak, staloženo i bez ikakve euforije, najavljuje pohod na titulu prvaka Evrope u bližoj budućnosti.

„Objektivno, normalno je da se očekuju slični uspesi u seniorskoj konkurenciji. Bili smo omladinski prvaci Evrope sa selektorom Drulovićem, sada sveta, postižemo dobre rezultate u mlađim selekcijama. Iza ove generacije ima mnogo talenata, puno dobrih igrača, posedujemo odličnu infrastrukturu… Imamo dobre preduslove, ne kladim se i ne predviđam, ali verujem da možemo da očekujemo rezultat na seniorskom nivou, a to je da postepeno, jednog dana postanemo prvaci Evrope. Verujem u to, kao što sam verovao u ovaj uspeh i za to je potrebno vreme i strpljenje“, rekao je Paunović u intervjuu Tanjugu.

Mladi trener posle najvećeg uspeha u istoriji srpskog fudbala ističe da mu sve još uvek deluje nestvarno i kao u bajci.

„Veliki trijumf za sve nas, značajan za karijere, živote i narod za koji smo igrali. Sada kada smo osvojili pehar još uvek mi sve deluje nestvarno, suočavamo se sa situacijama kada nas ljudi na ulicama zaustavljaju i prepoznaju, pričaju da su plakali posle utakmica. Nismo imali vremena da stanemo i uživamo, jer u ovom momentu uspeh želimo da podelimo sa svima“.

Prema njegovim rečima ekipa je na daleki put na Novi Zeland krenula bez prevelikih obećanja i sa željom da na najbolji mogućni način predstavi svoju državu.

„Pre odlaska nismo želeli da namećemo pritisak. Apsolutno smo verovali da možemo da se nosimo sa svima, pogotovo sa rivalima iz naše grupe. Znali smo da bi trebalo da se najbolje pripremimo i da je sve moguće. Nismo mogli ništa da predvidimo, ali kako se bližila završnica, ali i na način kako smo igrali i forma, videli smo velike šanse da postanemo prvaci sveta. To je pojačalo veru u nas koju smo imali pre i tokom celog turnira”, naveo je popularni „Paun“.

Paunović je izjavio da je scenario prvenstva bio idealan, posebno finale protiv Brazila i pobeda golom dva minuta pre kraja drugog produžetka.

„Čak i poteškoće su bile idealne jer su od nas iziskivale da se podignemo na viši nivo, a to znači da moramo da prevaziđemo sami sebe i okolonosti. Finale protiv Brazila bilo je neverovatno, poveli smo, oni brzo izjednačili, potom su smenjivale sjajne prilike na obe strane. U jednom trenutku pogledali smo se selektor Brazila i ja, čestitali jedan drugom, klimnuli glavom kao znak da smo učesnici fantaštičnog meča. To je veličina SP, pobedili su zajedništvo, jedinstvo, vrednosti koje smo gajili od samog početka, i to protiv najjačeg rivala kojeg smo mogli da zamislimo golom u finišu, što daje dodatnu slast“.

Srbija je do titule došla „trnovitim“ putem, pošto je sve utakmice eliminacione faze dobila posle produžetaka (Mađarska, Mali, Brazil) ili penala (SAD).

„Naš stil je da igramo do kraja, svim srcem i znanjem, mnogo puta nam se desilo da pobeđujemo u poslednjim minutima i to u najvažnim i najtežim utakmicama. To je odlika našeg tima. Golovi u poslednjim minutima se uglavnom shvataju kao slabost druge ekipe, ali ja je shvatam kao vrlinu i snagu. U fudbalu je najbitniji mentalitet, kao i istrajnost u trenucima kada je najvažnije“, poručio je Paunović.

Paunović je rekao da zasluge za ovaj uspeh imaju Fudbalski savez Srbije i cela zemlja.

„Želimo sa svima da podelimo radost, a na čelu celog projekta je FŠ. Tokom mog rada svaku reč koju sam izgovorio bilo je iz srca i iskrena, od prvog dana kada sam igrače video kao svetske šampione. Ne samo svetske šampione zbog pobeda i rezultata, već i svetske šampione u smislu da daješ sve od sebe, jer je za mene to pravi put koji sam naučio od mojih trenera. Odlika svetskih šampiona je biti najbolji“.

Paunović je glavni kandidat da nastavi rad sa ovom generacijom fudbalera i preuzme klupu mlade reprezentacije Srbije, ali poručuje da mu je odmor trenutno prioritet.

„Za vreme odmora želim da razmislim šta mogu i šta moram bolje da uradim. Da li ćemo to biti mlada selekcija videćemo, razgovarali smo o tome pre odlaska na Novi Zeland, ali nismo još ništa zatvorili“, zaključio je Paunović.

Bivši fudbaler Partizana otkrio je da mu je mnogo kolega čestitalo svetsku titulu, među kojima su Radomir Antić i Bora Milutinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.