U trendu

Peng Šuaj za Ekip kaže da su optužbe bile veliki nesporazum

Kineska teniserka Peng Šuaj izjavila je za francuski sportski list Ekip (L’Equipe) da je velika zabrinutost za nju širom sveta bila zasnovana na „ogromnom nesporazumu“ i negirala je da je optužila visokog kineskog zvaničnika za seksualni napad.

Ekip je naveo da je jednosatni razgovor sa Peng Šuaj, koji je danas objavljen, obavljen u kontrolisanim uslovima u jednom hotelu u Pekingu i da ga je organizovao Olimpijski komitet Kine.

Tokom intervjua nisu dobijeni odgovori na neka od ključnih pitanja o njenim prvobitnim optužbama za seksualno zlostavljanje i da li je od tada imala problema sa kineskom vladom.

Takodje, Medjunarodni olimpijski komitet je danas saopštio da se Peng Šuaj sastala se u Pekingu sa predsednikom Medjunarodnog olimpijskog komiteta Tomasom Bahom.

MOK je saopštio da je sastanak održan u subotu uveče i da mu je prisustvovala i članica MOK-a Kristi Koventri. Koventri i Peng su te noći prisustvovale karling meču izmedju Kine i Norveške.

Pobednica Vimbldona i Rolan Garosa u dublu iz 2013. i 2014. godine nestala je iz javnosti u novembru, nakon što je optužila bivšeg zamenika premijera Kine Džana Gaolija za seksualno zlostavljanje. Njena objava je ubrzo obrisana.

Ekip je naveo da je morao unapred da dostavi pitanja i da je zvaničnik kineskog olimpijskog komiteta učestvovao u razgovoru i da je prevodio izjave Peng sa kineskog jezika.

List je doslovce objavio njene odgovore što je, kako je naveo, bio još jedan od uslova za intervju, odnosno da bude u formi pitanja i odgovora.

Na objavljenim fotografijama se vidi da je Peng tokom intervjua nosila crvenu trenerku sa natpisom „Kina“ na prednjoj strani.

Novinar Ekipa je upitao Peng o objavi koja se nakratko pojavila u novembru na društvenoj mreži „Weibo“ što je izazvalo veliku zabrinutost za njenu bezbednost u svetu.

Peng je u toj objavi napisala da ju je Džan Gaoli prisiljavao na seks uprkos ponovljenim protivljenjima. Ona je takodje napisala da je sa nekadašnjim uticajnim članom Komunističke partije jednom imala seksualni odnos pre sedam godina i da je „posle toga imala osećanja prema njemu“.

Kineska teniserka je posle toga nestala iz javnosti, a prvi put se pojavila na jednom turniru za mlade.

Intervju za Ekip je bio prvi koji je dala za ne-kineske medije, ali je ponovo negirala da je optužila Džana za napad.

„Seksualni napad? Nikada nisam rekla da me je neko seksualno zlostavljao. Ta objava je dovela do ogromnog nesporazuma. Moja želja je da značenje te objave više ne bude iskrivljeno“, rekla je Peng za Ekip.

Dugačak post je brzo nestao sa njenog naloga, a na pitanje Ekipa zašto, ona je odgovorila: „Obrisala sam to. Zašto? Zato što sam tako htela“.

Peng u intervjuu nije direktno odgovorila na pitanje da li je posle objave imala problema sa kineskom vladom. Umesto toga, dala je odgovor koji je zvučao ljubazno i koji je odražavao stavove koje kineska vlada često iznosi o sportu i politici.

„Pre svega sam želela da kažem da su emocije, sport i politika tri jasno odvojene stvari. Moji emocionalni problemi, moj privatni život, ne treba mešati sa sportom i politikom“, rekla je Peng.

Upitana kakav je njen život od novembarske objave, ona je odgovorila: „Onakav kakav treba da bude, ništa posebno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar