U trendu

Pešić: Igrači na najbolji način predstavljali zemlju

BEOGRAD – Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić istakao je da su igrači na najbolji način predstavljali zemlju na Evrobasketu.

Srbija je eliminisana u osmini finala od Italije u Berlinu nakon pet pobeda u grupnoj fazi u Pragu.

Pešić je poručio i da nema nameru da odstupi jer 10 loših minuta protiv Italije ne mogu da obrišu sve dobro što je urađeno.

„Uvek ću isticati atmosferu, drugarstvo i zajedništvo koje su igrači izgradili izmedu sebe, kako za vreme priprema, a posebno za vreme takmičenja. Ističem ovo uprkos tome što smo se suočavali sa povredama i bolestima, a neki igrači nisu ni otputovali na Evropsko prvenstvo. Turnir su propustili Bjelica, Avramović, Bogdanović koji je morao da se podvrgne operaciji… Milutinov i Marinković nisu nastupali na nekoliko utakmica zbog bolesti, a Nedović je zbog povrede prerano završio svoje ucešce na EP“, rekao je Pešić za zvanični sajt KS Srbije.

On je istakao da ekipa nije tražila nikakve izgovore i opravdanja.

„Međutim i pored svih poteškoća, ekipa je rasla iz utakmice u utakmicu, pokazala karakter, postojanost i preuzela apsolutnu odgovornost, ne tražeći bilo kakave izgovore i opravdanja. Ponosan sam i bilo mi je veliko zadovoljsvo da sam učestvovao zajedno sa njima u ovom procesu. Mi smo svi zajedno učinili sve što je u našoj moći da na najbolji način repezentujemo našu zemlju, našu košarku i našu košarkašku kulturu“, izjavio je Pešić.

Strateg „orlova“ istakao je da je obezbeđen kor reprezentacije koji može da garantuje uspehe u narednom periodu.

„Za veoma kratko vreme obavljen je ogroman posao , uspostavljen izgubljeni kontinuitet. Za vrhunske sportske rezultate, ne samo na reprezentativnom nivou, neophodno je iskustvo, znanje i kvalitet. Mi to sve imamo, u Lučiću, Kaliniću, Nedoviću, Kuridži, kao i u Bjelici i Bogdanoviću koji iz poznatih razloga nisu bili na prvenstvu. Jezgro reprezentacije čine igrači generacije rođene 1994. i 1995. koji su prošli sve reprezentativne selekcije – Jokić, Micić, Milutinov, Gudurić, Jaramaz, Davidovac, Ristić, Dobrić, Avramović zatim Marinković i neki od kandidata iz kvalifikacionih prozora. Takođe, u dolasku je plejada novih mladih igrača koji treba da obezbede kontinuitet – Simanić, Petrušev, Pokuševski, Koprivica, Smailagić, Trifunović, Jović, Đurišic“

Pešić je istakao da će budući dolasci u nacionalni tim zavisiti dosta i od klubova u kojima igrači nastupaju.

„Da li će se oni u budućnosti redovno odazivati akcijama reprezentacije neće samo zavisiti od njih, već pre svega od njihovih klubova. Prioriteti u njihovim profesionalnim karijerama se menjaju, mnogo će zavisti kako će se oni tretirati i razumeti. Igraći treba da dobiju osećaj poštovanja, jer se ne postavlja pitanje njihove pripadnosti, odgovornosti i želje da igraju za svoju reprezentaciju. Neophodno je nastaviti sa obezbeđivanjem vrhunskih uslova, kakve naši reprezentativci imaju u svojim klubovima ili kakvi postoje u zemljama naših rivala na svim takmičenjima“, zaključio je Pešić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.