Policajka Bibijana Štajnhaus prvi ženski sudija u Bundesligi

Posle decenije sudjenja u drugoj nemačkoj fudbalskoj ligi Bibijana Štajnhaus će ove sezone postati prva žena koja će suditi utakmice u Bundesligi.

Štajnhaus je 38-godišnji policijac i jedna je od četiri novih sudija koji će u predstojećoj sezoni suditi utakmice najelitnijeg nemačkog fudbalskog takmičenja.

„Svaki sudija, bilo da je muškarac ili žena, sanja da jednog dana sudi u Bundesligi. Radila sam naporno za taj cilj, imala sam padove u poslednjih nekoliko godina i srećna sam što mi je sudijska komisija ukazala poverenje. To pokazuje da se isti kriterijum primenjuje i na sudije“, navela je Štajnhaus.

Njen otac je bio sudija, a ona je zvanično počela da se bavi sudjenjem 1999. godine u ženskoj ligi. Štajnhaus je 2005. godine ušla na listu Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa), a dve godine kasnije počela je da sudi u nemačkoj drugoj ligi. Ona je tada postala prva žena koja je sudila utakmice nemačkog profesionalnog fudbala.

Štajnhaus je sudila na svetskim i evropskim prvenstvima za žene, a prošlog juna bila je glavni sudija finala Lige šampiona izmedju fudbalerki Liona i Pari Sen Žermena.

Ona je sudila u 80 utakmica u drugoj ligi, a zamerku je imao samo jedan fudbaler Fortune iz Diseldorfa. Pošto je 2015. godine isključila Kerema Demirbaja, on joj je rekao da ženama nije mesto u muškom fudbalu.

Demirbaj je posle toga suspendovan na tri utakmice, uz dva meča uslovne suspenzije, a Fortuna mu je naložila da sudi jednu utakmicu mladje ženske selekcije kako bi shvatio poruku.

On se posle toga javno izvinio Bibijani Štajnhaus i rekao da je veoma srećan što je prihvatila izvinjenje.

Štejnhaus i Demirbaj bi i ove sezone mogli da se nadju zajedno na terenu, pošto on igra za Hofenhajm.

Nemački mediji naveli su da bi Bibijanu Štajnhaus igrači mogli da tretiraju drugačije od ostalih sudija. Tokom utakmice Bajerna iz Minhena i Kemnicera u Kupu prošle subote, igrač Bajerna Frank Riberi joj je odvezao pertlu kada se pretvarao da namešta loptu kako bi izveo slobodan udarac, a mediji su postavili pitanje da li bi Francuz to uradio da je ispred stajao muški sudija.

„Nasmejala se, to je pozitivno. To je bila šala, ali uvek morate da poštuje druge“, rekao je Riberi.

To je bila druga utakmica da je Štajnhaus imala veze sa sudjenjem Bajernu. Ona je 2014. godine bila četvrti sudija utakmice Bajerna i Borusije iz Menhengladbaha, a kada se na nju izvikao tadašnji trener „bavaraca“ Pep Gvardiola, ona je sklonila njegovu ruku sa njenog ramena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.