Položaj slepih i slabovidih znatno poboljšan u Beogradu

BEOGRAD – Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević posetila je danas Gradsku organizaciju slepih Beograda povodom obeležavanja Međunarodnog dana slepih, gde je otvorila takmičenje u orijentaciji sa belim štapovima i razgovarala sa članovima organizacije o izazovima sa kojima se susreću, ali i o uslugama koje Grad Beograd pruža.

Stanisavljevićeva je istakla da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu putem javnih konkursa za finansiranje programa Gradskoj organizaciji slepih Beograda u prethodne četiri godine opredelio više od 17 miliona dinara.

„U cilju olakšanog kretanja slepih i slabovidih osoba na teritoriji grada, Sekretarijat za saobraćaj izvršio je ozvučenje 34 pešačka prelaza i postavio 77 zvučnih signala, a obezbeđeno je i 510 zvučnih uređaja na 67 raskrsnica u Beogradu“, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ona je navela i da je u gradu ukupno 11,5 kilometara taktilnih traka, kao i da je Grad Beograd finansirao izradu projektne dokumentacije za izgradnju poligona za samostalno kretanje slepih i slabovidih učenika, površine 900 metara kvadratnih u školi „Veljko Ramadanović” u Zemunu.

„Posebno smo ponosni na poligon za samostalno kretanje, koji je jedinstven u našoj zemlji i verovatno u regionu. Veoma je moderan i učenici ove škole moći će da savladaju i nauče brzo snalaženje i orijentisanje“, rekla je Stanisavljevićeva i dodala da su ovo koraci koje je grad preduzeo kako bi bio otvoren za sve.

Govoreći o promenama i novinama koje su uvedene za slepe i slabovide osobe u Beogradu, gradska sekretarka je istakla sa ponosom da je njihov položaj značajno unapređen.

„Poboljšanje kvaliteta života jačanjem samopoštovanja, osposobljavanje za samostalan život, zapošljavanje i ostvarivanje različitih prava, prioritetni su ciljevi Gradske organizacije slepih Beograda, koja broji više od dve hiljade članova“, rekla je ona i podsetila da je ovaj sekretarijat uveo i usluge personalnih asistenata i ličnih pratilaca.

Stanisavljevićeva je navela da zajedničkim snagama i podrškom može da se učini da Beograd bude grad jednakih šansi u kojem svaki pojedinac može da razvija svoje mogućnosti.

„Pružamo podršku i to činimo konkretnim primerima. Očekujemo i predloge šta je to potrebno u gradu da se promeni u narednom periodu“, rekla je ona i dodala da Beograd postaje inkluzivan grad u kome su pokrenute usluge socijalne zaštite koje položaj slepih i slabovidih, ali i svih osoba sa invaliditetom podiže na viši nivo.

Podsekretar za saobraćaj Nenad Matić je najavio da će svi semafori u Beogradu biti promenjeni, ali da nije sigurno koliko će taj proces trajati zbog obimnosti posla, te da će time broj semafora sa zvučnom signalizacijom biti povećan.

„Sekretarijat za saobraćaj će uvek biti na raspolaganju Gradskoj organizaciji slepih Beograda i za sve predloge i buduće projekte zajedno ćemo se konsultovati. Razgovarali smo o aktuelnim problemima, prepoznali smo neke potrebe i već našli načine da ih rešimo“, rekao je Matić.

I predsednik Gradske organizacije slepih Beograda Nikola Đorđević je ocenio da je Dan belog štapa veoma značajan za slepe kako u Beogradu tako i u čitavoj zemlji, pa i šire, jer se obeležava u većini zemalja u svetu.

„Tog dana uspevamo da privučemo veću pažnju javnosti, sa akcentom na to šta je potrebno da se uradi u narednom periodu, ali i da se sumiraju rezultati. U Beogradu je postavljeno 510 zvučnih signala i urađene su taktilne staze na saobraćajnicama koje su renovirane, a naša sugestija je da se radi i na projektu najave autobusa koji dolaze na određeno stajalište, od čega bi korist imali ne samo slepi već i stariji sugrađani, ljudi sa trenutnim problemom sa vidom ili naprosto oni sa manjkom pažnje“, naveo je Đorđević i dodao da bi ovaj sistem bio veoma koristan, a ujedno bi predstavljao visok standard razvoja, koji je redak čak i u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.