U trendu

Pred Đokovićem je još šest izazova nakon kojih mirno može u penziju

Nakon što je osvojio svoj 10. Australijen Open, a ukupno 22. Gren slem titulu, Novak Đoković skoro je ostao bez izazova u veličanstvenoj karijeri. Ipak, ostalo je još nekoliko dostignuća koje može ostvariti i rekorda koje može da obori, posebno ako se u obzir uzme da tenis nije isključivo muški sport i da su neke teniserke uspele da urade ono što nijedan teniser nije.

Ovo je šest izazova koje kada ispuni, Đoković može na miru da se penzioniše.

Broj Gren Slemova

Da, osvajanjem Australien Opena Đoković je broj trofeja na Gren Slemovima povećao na 22, čime se izjednačio s Rafaelom Nadalom. Ali već na sledećem velikom turniru ima šanse da ga prestigne, ali Rolan Garos je „domaći teren za Španca. Jedan od ciljeva svakako je završiti karijeru s više „velikih“ od Nadala.

Dva rekorda Margaret Kort

Kada se gledaju i ženska konkurencija i razdoblje pre Otvorene ere, rekorderka po broju Gren Slemova je Australijanka Margaret Kort, koja ih je osvojila 24, što znači da su Đokoviću potrebna još tri da je prestigne. Đoković je od svih Grend Slemova najuspješniji na Australijen Openu, koji je osvojio okruglih 10 puta, ali Kort ima jedan više. To su još dva izazova za Đokovića, donosi Srpski Telegraf.

Vrh ATP liste

Osvajanjem Melburna, Đoković se vratio na prvo mesto liste najboljih tenisera sveta, na kojem je već 374. nedelju u karijeri, po čemu je ubedljivi rekorder među teniserima. Ali među teniserkama Nemica Štefi Graf predvodila je WTA listu 377 nedelja, što je rekord koji će Đoković najverovatnije oboriti već u februaru.

Treća kruna u Parizu

Kada je prošle osvojio Australijen Open, Rafael Nadal izjednačio se s Đokovićem kao jedini teniser koji je sva četiri Gren Slema osvojio barem dvaput. Ako osvoji Rolan Garos, Srbin će postati prvi koji je svaki Gren Slem osvojio barem tri puta.

Olimpijsko zlato

U prvom olimpijskom nastupu u Pekingu 2008. Đoković je osvojio bronzu, nakon što je u polufinalu ispao od kasnijeg pobednika Nadala. U Londonu 2012., Riju 2016. i Tokiju 2020., odnosno ’21., nije ušao u borbu za medalje, pa mu je olimpijsko zlato zadnji veliki trofej koji još nije osvojio. Sledeće godine u Parizu imaće petu, verovatno poslednju ozbiljnu priliku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.