U trendu

Predstavljeni Polemički konteksti beogradskog enformela

BEOGRAD – Knjiga „Polemički konteksti beogradskog enformela“ Vesne Kruljac predstvljena je u okviru Izložbe Beogradski enformel u Modernoj galeriji Beograd na kojoj publika može videti kapitalna dela osmoro umetnika o kojima piše.

Težište eksplikacije usmereno je na individualne poetike Miodraga Miće Popovića, Vere Božičković-Popović, Lazara Vozarevića, Zorana Pavlovića, Živojina Žike Turinskog, Branislava Branka Protića, Vladislava Šilje Todorovića i Branka Filipovića Fila.

Polemički konteksti – delo istoričarke umetnosti i docenta na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, kako se navodi u saopštenju galerije, predstavlja naučni doprinos tumačenju i razumevanju idejnih i formalno-jezčkih aspekata, kao i problemskih konsekvenci ovog umetničkog fenomena u srpskoj kulturi pedesetih i šezdesetih godina 20. veka.

„Ova studija nudi sveobuhvatnu sliku beogradskog enformela, posmatranog kroz prizmu njegovog subverzivnog i polemičkog karaktera, ali i ideološko-političkih, kritičko-teorijskih i umetničkih polemika, koje su povodom ovog umetničkog fenomena vođene u jugoslovenskoj i srpskoj sredini tog vremena“, navodi se u saopštenju.

Beogradski enformel predstavlja jednu od prvih „poetika pobune“ vezanih za egzistencijalistički nemir i pesimizam, u kojoj se sumnja u postojeći poredak stvari i sistem vrednosti manifestovala u radikalnom obliku antislike.

Enformel je apstrakcija zasnovana na istraživanjima materije i tehnološkim eksperimentima, tj. primeni materijala koji nisu tipično slikarski i nekonvencionalnih operativnih postupaka.

Kapitalna dela te grupe umetnika o kojima piše Kruljac prikazana su na izložbi u Modernoj galeriji Beograd narednih mesec dana, posle gotovo 60 godina od prve izložbe Enformel – mladi slikari Beograda, koju je 1962. godine u galeriji Kulturnog centra organizovao Lazar Trifunović, likovni kritičar koji je najzaslužniji za prepoznavanje beogradskog enformela i grupe beogradskih umetnika enformelne orijentacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar