U trendu

Preminuo legendarni golman Mančestera koji je iz olupine aviona spasio srpsku porodicu (video)

Legenda Mančester junajteda Hari Greg preminuo je u 87. godini.
Heroj avionske katastrofe u Minhenu spasio je, između ostalih, i živote Bobija Čarltona i Denisa Vajoleta tako što ih je izvukao iz olupine posle nesreće koja se desila 1958. godine, piše „San“.

Greg se tog 6. februara našao u avionu kojim su se fudbaleri Mančestera, čuvene „Bazbijebe bebe“, vraćali sa utakmice Evropskog kupa (današnje Lige šampiona) protiv Crvene zvezde iz Beograda. Taj avion srušio se odmah posle poletanja sa snegom pokrivene piste na aerodromu u Minhenu.

https://youtu.be/Yevi8GlNgy4?t=2

Greg je uspeo da se izvuče iz srušenog aviona, a postao je heroj tragedije nakon što se vratio kako bi iz olupine u plamenu spasio Veru Lukić, trudnu ženu jugoslovenskog diplomate, i njenu mladu ćerku Vesnu.

Potom se vratio u avion i spasio povređene Bobija Čarltona, Denisa Vajoleta, menadžera Meta Bazbija i kolegu iz Severne Irske Džekija Blenkflauera.

Neverovatno, ali istinito, samo 13 dana kasnije odigrao je utakmicu u kojoj je Junajted pobedio Šefild sa 3:0.

U svojoj autobiografiji „Harijeva igra“ (Harry’s Game), o avionskoj nesreći je napisao: „Minhen je utvrdio moj identitet, u to nema nikakve sumnje. Ali je cena bila previsoka, jer je taj Minhen bacio senku na ceo moj život, koju nikada nisam uspeo da odagnam“.

Potonji svetski šampion Bobi Čarlton je u Bi-Bi-Si-jevom dokumentarcu iz 2017. godine rekao: „Imao sam sreće da sam sedeo na pravom mestu. Padali smo i nailazili na kuće i druge prepreke. Bila je to noćna mora“.

„Kada smo stigli u bolnicu, počeo sam da se gubim. Jednostavno nisam znao šta se dešava. Dali su mi injekciju u vrat, i ja sam se samo srušio. Nisam se probudio do sledećeg jutra. A onda je došao momak, Nemac, sa papirom u rukama. Imao je spisak svih igrača i čitao ih je. Posle imena onih koji su preživeli rekao bi „da“, a posle onih koji nisu – rekao bi „ne“.
U avionskoj katastrofi poginule su 23 osobe, uključujući engleskog internacionalca Dankana Edvarda, kapetana Rodžera Birna, Džefa Benta, Edija Kolmana, Marka Džonsa, Dejvida Pega, Tomija Tejlora i Bilija Vajlana. U padu aviona poginuli su i trener, klupski zvaničnik, stjuart, kopilot i novinari.

Bobi Čarlton (82) je jedini živ od svih koji su preživeli katastrofe koja se desila pre 62 godine.

Proglašen za najboljeg golmana svetskog prvenstva

Greg je za Junajted zabeležio 247 nastupa između 1957-1966. Godine, nakon što se pridružio Donkasteru za tadašnji svetski rekord od 23.000 funti.

Međutim, s njima nikada nije osvojio trofej, zbog povrede u FA kupu 1963. godine koja je ograničila njegove nastupe u dve sezone u kojima je klub osvojao titule.

https://youtu.be/Yevi8GlNgy4

Igračku karijeru završio je u Stouku 1967. godine, a onda se bacio u trenerske vode u Šrezberiju, Svonsiju, Krjuu i Karsliliju.

Za reprezentaciju Severne Irske Greg je zabeležio 25 nastupa i proglašen je za najboljeg golmana na Svetskom prvenstvu u Švedskoj 1958. godine.

Fondacija „Hari Greg“ saopštila je: „Sa velikom tugom vas obaveštavamo o smrti legende Mančester junajteda i Severne Irske“

Legendarni golman preminuo je u bolnici u Kolerajnu u Severnoj Irskoj.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar